În cererea adresată CCR, Ponta laudă efortul Guvernului de a organiza alegerile și se plânge că atitudinea președintelui României „duce în derizoriu votul efectiv al cetățenilor”. „Pregătirea ale gerilor implică un efort financiar și logistic deosebit, iar desfășurarea scrutinului în condiții de corectitudine și transparență este rezultatul unui efort generalizat la nivelul ad ministrației publice centrale și locale”, argumentează premierul.

Acesta cere Curții să spună dacă șeful statului are dreptul să participe la campania unui partid și solicită constatarea unui conflict de natură juridică între Guvern „ca organizator al alegerilor” și Traian Băsescu, deși nu există o intervenție a șefului statului în organizarea scrutinului din 25 mai.

Ponta mai invocă faptul că magistrații sau funcționarii publici nu au voie să facă politică, omițând că aceștia sunt numiți și nu aleși.

Probe de pe Facebook

Ponta invocă în favoarea sesizării către CCR și o serie de fotografii postate pe contul personal al Elenei Udrea. Primul-ministru descrie cu acuratețe aceste fotografii: „Președintele României s-a fotografiat cu aceste persoane, pe malul mării, purtând un tricou alb cu inițialele PMP, sub sigla acestui partid, un măr și cu mesajul «Vote for PMP». Președintele României are dreptul la opinii politice, după cum a statuat în repetate rânduri Curtea Constituțională Există însă, o mare diferență între judecăți de valoare și abordări partinice specifice”, scrie Ponta.

În avizul consultativ 1/2007 CCR s-a pronunțat însă pe această temă: „Atitudinea şi opiniile imputate Preşedintelui nu pot fi caracterizate ca încălcări ale Constituţiei, în condiţiile în care nu poate fi membru al unui partid, dar nu i se interzice să păstreze legături cu partidul care l-a susținut în alegeri”.