Zelenski, care a jucat rolul unui președinte ficțional într-un serial TV, se află pe primul loc în sondaje, potrivit Reuters, în fața lui Poroșenko, actualul președinte, aflat în scădere de popularitate din cauza insucceselor în combaterea corupției și a scăderii nivelului de trai.

Este un scrutin crucial pentru țara care asigură Europei o zonă-tampon față de Rusia lui Putin. Ucraina își caută încă drumul democratic, după amplele manifestații din Piața Maidan, din 2014 și după agresiunile Kremlinului în estul țării și anexarea Crimeii.

Oamenii de afaceri așteaptă, după alegeri, o accelerare a reformelor economice necesare pentru a primi ajutoare din exterior și a atrage investitori.

Zelenski a promis că va lupta cu corupția ce răvășește una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu o populație de circa 45 de milioane de locuitori.

Poroșenko, la rânsul său, ales după Maidan și fuga în Rusia a fostului președinte Ianukovici, are de lupta cu impresia nu tocmai pozitică a cetățenilor asupra primului său mandat. Doar 9% dintre ucraineni au încredere, în acest moment, în Guvern.

În urmă cu două zile, cei doi competitori s-au întâlnit față în față, la o dezbatere electorală organizată pe un stadion, în timpul căreia candidații la alegerile prezidenţiale din Ucraina şi-au adresat jigniri.

Zelenski, actorul de 41 de ani, novice în politică dar showman de profesie, şi preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, s-au înfruntat în faţa a mii de susţinători adunaţi pe stadionul Olimpiski. 

„Cum se face că Ucraina, Ucraina, una dintre ţările cele mai sărace, este condusă de preşedintele cel mai bogat din istoria sa?”, l-a întrebat Volodimir Zelenski pe adversarul său, fost om de afaceri care a făcut avere din producţia de dulciuri, care este acuzat că ar fi obstrucţionat lupta împotriva corupţiei. „Câţi bani vă mai trebuie pentru a avea destui?”, l-a mai întrebat Zelenski. 

„Vedem o incompetenţă totală”, a replicat Petro Poroşenko. „Suntem confruntaţi cu provocări care impun la un preşedinte curaj şi experienţă internaţională. Cum intenţionează el să ocupe funcţia de comandant şef?”, a mai întrebat preşedintele la final de mandat. 

Confruntarea era ultima şansă înainte de alegeri a preşedintelui Poroşenko de a micșora avansul actorului de comedie, creditat cu peste 70% din voturi în ultimele sondaje. Așa că, alături de avertismentele privind riscurile unui salt în necunoscut, cu contracandidatul său, Poroșenko a scos în evidenţă experienţa sa politică, diplomatică şi militară acumulată în fruntea unei ţări confruntate cu cea mai gravă criză de la obţinerea independenţei, în 1991. 

„Putin visează la un preşedinte novice, slab, nepregătit. Cu cât preşedintele ucrainean este mai slab, cu atât preşedintele rus este mai puternic”, a spus Petro Poroşenko, la un miting din Piaţa Maidan.

Alături de promisiunea de a menţine direcţia pro-occidentală pe care a pornit ţara din 2014, este incertă politica pe care o va duce Zelenski, chiar dacă a încercat, între cele două tururi de scrutin, să-şi întărească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi întâlnindu-se la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron. 

Te-ar putea interesa și: