În timpul ședinței Blocului Politic Național, PNL a votat calendarul pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.
Practic, membrii conducerii Partidului Național Liberal au fost informați cu privire la decizia coaliției de guvernare, care deja stabilise datele pentru alegeri 2024. Votul a fost dat în unanimitate de liberali, potrivit surselor antena3.ro.
Alegeri 2024. PNL a votat calendarul
Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 15 septembrie, iar al doilea tur pentru 29 septembrie. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 8 decembrie.
„În acest moment, în coaliţie am stabilit foarte clar: sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe data de 9 iunie, pe data de 15 septembrie şi 29 septembrie – alegerile prezidenţiale, turul unu şi turul doi, şi pe data de 8 decembrie avem alegerile generale, pentru Parlamentul României.
În coaliţie aşa am stabilit. Urmează şi PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, zilele trecute.
Alegerile europarlamentare, stabilite pentru 9 iunie
Calendarul electoral din 2024 include alegerile europarlamentare stabilite pentru data de 9 iunie. Acest scrutin este considerat crucial pentru partidele politice, având în vedere ascensiunea partidelor extremiste, a explicat analistul politic Cristian Pîrvulescu.
El subliniază importanța mobilizării electoratului și remarcă activitatea intensă a partidelor mai mici, precum AUR, care sunt active atât în mediul online, cât și în mass-media tradițională.
Alegeri 2024. Votanții români vor alege 33 de membri ai Parlamentului European.
Alegeri locale 2024. Mandatele primarilor expiră doar în toamnă
Alegerile locale constituie încă o etapă vitală în agenda electorală a anului 2024. Mandatele primarilor și aleșilor locali se apropie de termenul de expirare în toamnă, dar partidele aflate la putere au optat pentru comasare.
Principala justificare este că primarii vor fi mai determinați să își mobilizeze alegătorii pentru a-și consolida influența în comunitățile lor.
Zilele trecute, Executivul a pus spre dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Conform documentului, se permite schimbarea partidului cu cel mult 60 de zile înainte de data de 9 iunie pentru primari și președinții de consilii județene.
În argumentarea sa, guvernul a evidențiat avantajele comasării, incluzând o posibilă creștere a prezenței la vot și reducerea cheltuielilor asociate organizării alegerilor.