ALDE acuză deturnarea banilor din Fondul de Rezervă: „3 miliarde lei, cu care prim-ministrul vrea să-și asigure fidelitatea colegilor din teritoriu”

ALDE acuză deturnarea banilor din Fondul de Rezervă: „3 miliarde lei, cu care prim-ministrul vrea să-și asigure fidelitatea colegilor din teritoriu”

Proiectul de rectificare bugetară pregătit de Guvern ascunde fonduri consistente, 3 miliarde de lei, care vor fi folosite pentru satisfacerea clientelei politice a premierului Florin Cîțu.

Președintele ALDE, Daniel Olteanu, lansează o serie de acuzații grave la adresa premierului și a colaboratorilor săi legat de cheltuirea banilor de la buget. Potrivit acestuia, nivelul de aroganță la care a ajuns Florin Cîțu a ajuns la un nivel șocant. Daniel Olteanu a făcut aceste comentarii după ce premierul a admis că Fondul de rezervă al Guvernului urmează să fie suplimentat la rectificarea bugetară.

„Știți ce ascunde proiectul de rectificare bugetară, despre care premierul Cîțu a spus că e „foarte complicat" de făcut? Un capac de 3 miliarde lei, cu care prim-ministrul vrea să alimenteze din nou Fondul de rezervă al Guvernului, adică acel instrument aflat exclusiv la îndemâna sa, prin care vrea să-și asigure fidelitatea colegilor din teritoriu.

3 miliarde lei care urmează să fie alocate preferențial, bani care înseamnă de fapt răsplătirea unor primari nu pentru cine știe ce merite administrative deosebite, ci pentru – ați ghicit – votul lor pentru președinția PNL”, a precizat Daniel Olteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cîțu pune bani deoparte pentru clientela politică

Liderul ALDE atrage atenția că Cîțu „dosește iarăși miliarde de lei din bugetul public pentru a le împărți apoi, după bunul plac, colegilor fideli, nu pentru cine știe ce merite administrative deosebite, ci în schimbul votului lor pentru președinția PNL”. El subliniază că nu e prima dată când premierul folosește fondul de rezervă pentru a-și asigura fidelitatea partidului.

„Că Florin Cîțu își bate joc de banii noștri nu e o noutate, lună de lună avem maraton de împrumuturi externe la dobânzi tot mai mari. Că o face în interes personal, ca să-și consolideze poziția de preferat în alegerile interne ale PNL, iar nu e o noutate, am aflat deja că echipa de campanie a premierului e formată din angajații săi de la Guvern, plătiți din banii noștri. Șocant e nivelul de aroganță la care a ajuns Florin Cîțu, care dosește iarăși miliarde de lei din bugetul public pentru a le împărți apoi, după bunul plac, colegilor fideli”, a declarat Daniel Olteanu.

Fondurile nu sunt alocate cu o destinație clară

Anul trecut, se arată în comunicat, a cheltuit o sumă record, aproape 8 miliarde de lei, cu toate că legea prevede că sumele au o destinație clară. Acestea sunt pentru „finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute”. În acest context, Daniel Olteanu subliniază că alocarea unor fonduri pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, investiții ale unor companii de stat sau pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale unor primării nu reprezintă urgențe. Liderul ALDE a menționat că prim-ministrul Cîțu încalcă legea atunci când împarte banii din Fondul de rezervă al Guvernului în mod preferențial, fără a rezolva, de fapt, nicio urgență.

„Guvernul a cheltuit anul trecut aproape 8 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, o sumă record. Asta, deși Legea finanţelor publice prevede destinația clară a acestui Fond de rezervă, mai precis «finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute». Asta, deși Consiliul Fiscal a semnalat în raportul său anual alocarea sumelor pentru «cheltuieli care nu pot fi catalogate drept urgente sau neprevăzute», se mai arată în comunicatul de presă.

Florin Cîțu copiază un model de succes din Germania pentru sistemul de învăţământ

Pe ce se duc banii din fondul de rezervă

Liderul ALDE dă și exemple de așa-zis cheltuieli neprevăzute pe care sunt cheltuiți banii din Fondul de rezervă. Este vorba de finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II; diverse cheltuieli de investiții (majoritar destinate Societății METROREX SA); plata cheltuielilor curente și de capital pentru unele unități administrativ-teritoriale (datoriile unei comunități locale sunt plătite, în timp ce datoriile altora nu); executarea lucrărilor de reparații capitale la sediul Parchetului de pe lângă o judecătorie.

„Domnule prim-ministru Cîțu, vă ajutăm cu un dicționar în care să citiți definițiile pentru «urgent» și «neprevăzut»?», a mai spus liderul liberal – democraților, Daniel Olteanu.