Alcoolul poate reduce riscul de cancer renal

Consumul de alcool poate reduce riscul de cancer renal, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori suedezi publicat in British Journal of Cancer, informeaza Reuters.

Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au dorit sa studieze asocierea dintre diferite tipuri de bauturi alcoolice, concentratia de alcool a acestora si riscul de cancer renal.

La studiu au participat 855 de pacienti cu cancer renal si 1204 de persoane care nu sufereau de cancer.

Cercetatorii au avut in vedere bauturi cu diferite concentratii de alcool: 2,8% pentru bere, 9,9% pentru vin rosu si 32% pentru lichiorurile tari.

Specialistii au descoperit ca persoanele care consumau lunar o cantitate de 620 de grame de etanol prezentau cu 40% mai putine riscuri de a dezvolta o astfel de maladie fata de cei care nu consumau deloc alcool.

Persoanele care consumau saptamanal mai mult de doua pahare de vin rosu (200 de mililitri) au prezentat cu 40% mai putine probabilitati de a se imbolnavi de cancer renal in comparatie cu cei care nu au consumat deloc alcool si aceleasi tendinte s-au remarcat si in randul celor care consumau saptamanal mai mult de doua pahare de vin alb sau de bere tare (400 de mililitri).

Cercetatorii cred ca vinul si berea pot contribui la reducerea riscurilor de dezvoltare a unui cancer renal datorita fenolilor, substante antioxidante si cu proprietati antimutagene, continuti de aceste bauturi.

"Totusi, alcoolul in sine este responsabil pentru reducerea riscurilor si nu un anumit tip de bautura alcoolica", spun specialistii.

Sursa: Mediafax.