Evenimentul Zilei > International > PROTEST anticorupție în Albania. Forțele de ordine din Tirana au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i opri pe manifestanți să pătrundă, cu forța, în sediul Guvernului
PROTEST anticorupție în Albania. Forțele de ordine din Tirana au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i opri pe manifestanți să pătrundă, cu forța, în sediul Guvernului

PROTEST anticorupție în Albania. Forțele de ordine din Tirana au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i opri pe manifestanți să pătrundă, cu forța, în sediul Guvernului

Poliția albaneză a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a opri manifestanții care au vrut să pătrundă în sediul Guvernului de la Tirana, conform AFP.

Mii de oameni au protestat sâmbătă după-amiază la Tirana în fața sediului guvernului albanez. Manifestanții au protestat față de premierul Edi Rama, acuzat de corupție, conform agerpres.ro

Forţele de ordine au recurs în mai multe rânduri la folosirea gazelor lacrimogene şi a tunurilor cu apă pentru a respinge manifestanții, relatează AFP.

Doi poliţişti au fost răniţi şi spitalizaţi, în timp ce patru manifestanţi au fost internaţi pentru probleme respiratorii, a anunţat Ministerul Sănătăţii albanez.

Manifestanții cer demisia premierului socialist Edi Rama, aflat la putere din 2013 şi acuzat de ''corupţie''.

Un grup de circa 100 de manifestanţi au aruncat mai întâi fumigene şi pietre în direcţia sediului guvernului, apărat de un important dispozitiv de poliţişti, şi au scandat ''Rama, pleacă!''. Ei au forţat de mai multe ori un cordon de poliţie şi au ocupat trotuarul din faţa clădirii.

Aproximativ zece demonstranţi au încercat să intre în clădire, dar au fost respinşi de poliţiştii aflaţi în interior.

Premierul albanez Edi Rama (54 de ani), care şi-a început în 2017 al doilea mandat, a anunţat vineri că nu se va afla la Tirana în timpul manifestaţiei de a doua zi, urmând să ia parte la Vlora, circumscripţia sa, la un ''dialog'' cu locuitorii despre ''dezvoltarea oraşului''.

'„16 februarie va fi ultima zi la putere a lui Rama. Acest regim trebuie înlăturat cu orice preţ'', a afirmat miercuri liderul Partidului Democratic (centru-dreapta) de opoziţie, Lulzim Basha.

Opoziţia, formată din cinci partide de centru-dreapta şi de centru-stânga, acuză guvernul de „complicitate cu crima organizată'' şi că ''a aruncat ţara în corupţie şi mizerie'' şi cere formarea unui cabinet de tehnocraţi care să organizeze alegeri anticipate.

„Situaţia este scăpată de sub control'', a declarat sâmbătă, din mijlocul mulţimii, Lulzim Basha, care a acuzat poliţia că le-a permis manifestanţilor să se apropie de sediul guvernului pentru a ''incita la violenţă'' şi că îi permite astfel lui Edi Rama să ''acuze opoziţia''.

Sursa foto: Protothema