Alba-neagra cu materialele didactice auxiliare. Manualele alternative dispar, dar nu de tot

Alba-neagra cu materialele didactice auxiliare. Manualele alternative dispar, dar nu de tot

Ministrul Educației, Liviu Pop, declară război „auxiliarelor”, o afacere care, în cinci ani, a scos din buzunarele părinților ceva mai mult de un milliard de lei. Pe de altă parte, însă, acestea nu vor fi eliminate, ci doar se vor elabora alte norme de avizare și acreditare

Niciun material auxiliar nu mai este valabil începând astăzi”, a anunțat, ieri, ministrul Educației, Liviu Pop. „Analizând Legea Educației Naționale, pe articolele 69 și 94, în care sunt stabilite mijloacele de învățământ, materiale didactice auxiliare și curriculare, am constatat că ordinul 4916/2002 nu a fost actualizat, deși Legea Educației a apărut în 2011. Fapt pentru care am emis un alt ordin, care anulează acel act normativ, adică, toate mijloacele de învățământ didactic auxiliar și curricular trebuie revizuite. Fac un apel către toate editurile să nu mai transmită niciun material către unitățile școlare și către profesori”, a spus demnitarul.

Se revizuiește, dar nu se schimbă nimic!

Ministrul Educației a adăugat că, în cel mult 30 de zile, o comisie va elabora noi norme metodologice, care vor sta la baza avizării și acreditării manualelor auxiliare. „Comisia este formată din doi secretari de stat, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), reprezentanți ai federațiilor sindicale din învățământ, un reprezentant al Consiliului Elevilor și un altul al Asociației de părinți”, a spus Pop. Avizarea nu se va mai putea face decât „dacă profesorul sau învățătorul înaintează acest auxiliar și este aprobat de consiliul profesoral al unității școlare, are avizul conform Inspectoratului Școlar și asociației de părinți din unitatea școlară, asociație care, dacă își dorește acest lucru, trebuie să se angajeze în a derula operațiunile financiare de achiziție”, a adăugat ministrul Educației. „În cei cinci ani, Ministerul Educației a plătit pentru manualele școlare 142.165.286 de lei, în timp ce materialele auxiliare au costat de aproximativ zece ori mai mult, adică ceva peste 1 miliard de lei, costuri suportate de părinți”, a conchis, în această controversată problemă a manualelor, Pop.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea Editurii Didactice și Pedagogice a fost demisă

Totodată, Liviu Pop, a declarat că a revocat Consiliul de administrație al Editurii Didactice și Pedagogice, urmând ca, până la finalul săptămânii, aceasta să aibă un nou director general.

„Am analizat ce s-a întâmplat în zona asta a achizițiilor de manuale în ultimii cinci ani. În acest timp, Ministerul Educației Naționale a plătit pentru manualele școlare peste 142 de milioane de lei. Este suma pe care ministerul a alocat-o copiilor din preuniversitar care beneficiază de manuale gratuite. Trist este că, în această perioadă, Editura Didactică și Pedagogică, regie autonomă care este subordonată Ministerului Educației, a accesat mai puțin de 5% din acești bani. Impardonabil din punctul meu de vedere”, a precizat Pop