Alba: mină de aur în muntele de steril de la intrarea în Zlatna

Muntele de reziduuri industriale de la intrarea în oraşul Zlatna, rămase în urma societăţii Ampelum, ar putea deveni o mină de aur pentru oraşul din judeţul Alba.

Mină de aur, la propriu, pentru că se pare că aceste „resturi“ au în componenţă aur, argint şi alte minereuri preţioase. Pe lângă faptul că acest deal arid, care se întinde pe opt hectare şi care nu face decât să accentueze aspectul dezolant al oraşului, poate să dispară, important este că el poate să aducă şi profit pentru oraş. Recent, dealul - care se estimează că depozitează 5,5 milioane de metri cubi de reziduuri industriale - a fost intabulat în proprietatea oraşului.   „Intenţia noastră este să le dăm în exploatare unei firme şi în felul acesta să câştigăm mai mult spaţiu pentru parcul industrial, pe care vrem să atragem investitori“, a declarat primarul Zlatnei, Silviu Ponoran. Edilul mai spune că, din câte ştie, din „munte“ s-ar mai putea scoate câteva tone de aur şi argint, cu tehnologii avansate.

„Am aflat din nişte vechi arhive că sterilul ar putea conţine cinci tone de aur şi 22 de tone de argint, însă ar putea fi descoperite şi cantităţi destul de însemnate din alte minereuri preţioase, cum ar fi vanadiu. Firmele care s-au arătat interesate dispun de tehnologii avansate cu care pot separa minereurile aflate în componenţa sterilului“, conchide Silviu Ponoran, care nu a ascuns faptul că va încerca să obţină cât mai mulţi bani de pe urma acestor deşeuri.