Editura Evenimentul si Capital

Alba, județul care A UIMIT ROMÂNIA datorită unei REALITĂŢI ECONOMICE demne de toată aprecierea

Corneliu Orza
Autor: | | 1 Comentarii | 1929 Vizualizari

Corneliu Orzea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Alba face o radiografie economică a judeţului în care se regăsesc cele mai mari investiţii germane şi austriece din România.

Alba are o populaţie de peste 340.000 de persoane, din care 161.200 cu loc de muncă şi o economie bazată mai mult pe industria de prelucrare a lemnului şi industria alimentară, dar şi un oraş - Sebeş - unde şomajul este sub 3%, iar investiţiile trec de un miliard de euro. Alba este de asemenea gazda celor mai mari investitii austriece din România. Conform unui studiu făcut de Creditinfo, firmele austriece cu activitate în România au avut în 2015 o cifră de afaceri de 13 miliarde, informează Capital.

În perioada 2012-2015, numărul persoanelor salariate în Alba a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Cifra a ajuns de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani iar produsul intern brut al judeţului pe cap de locuitor a fost in 2015 de aproximativ 8.000 de euro. În judeţul Alba sunt 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro. Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş care este si cel mai mare investitor austriac din regiune angajand în ultimii ani circa 2055 de oameni din judeţul Alba, realizand in 2015 o cifră de afaceri de 169 milioane de euro si contribuind la exporturile Romaniei cu 116 milioane de euro.

Bunăstarea economică a judeţului a fost generată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş. Numai Daimler AG, constructorul german care deţine Mercedes-Benz, a investit 300 de milioane de euro în extinderea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie din industria componentelor auto în ultimii ani. În total, investiţiile făcute în acest judet de către companii precum Daimler, Holzindustrie sau Kronospan au totalizat peste un miliard de euro.

Reporter: Cifra de afaceri a judeţului Alba a crescut cu 123% în ultimii şapte ani. Care sunt cele mai importante domenii care au dus economia judeţului la o asemenea performanţă?Corneliu Orzea: Alba este un judeţ cu un potenţial relevant de creştere economică - prezintă avantaje competitive precum poziţia geografică favorabilă deschisă către proiectele UE, o cultură orientată spre dialog şi un antreprenoriat deschis cunoaşterii.

Economia judeţului Alba este predominant orientată spre sectorul serviciilor şi al industriei, în special industria uşoară. În prezent, industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară (prelucrarea cărnii, lactate, îmbutelierea băuturilor alcoolice), industria uşoară şi industria construcţiilor de maşini sunt pilonii pricipali ai industriei judeţului Alba.

Reporter: Potrivit statisticilor, evoluţia este dată atât de investiţiile companiilor locale cu afaceri de anvergură naţională, cât şi ale concernelor străine. Ce pondere au investitiile străine şi cât de importante sunt acestea în economia locală?Corneliu Orzea: În conformitate cu datele din bilanţul pe 2015, atât companiile cu capital românesc, cât şi cele cu capital străin au contribuit la creşterea economiei judeţului. Dintre societăţile cu capital autohton, amintim Transavia, Jidvei, Abalact, Alpin 57 lux, Elit, Apulum, Ipec, Pehart Tec, Supremia Grup, Elis pavaje, IAMU Blaj, iar dintre cele cu capital străin Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Sebeş, Bosch Rexroth, Star Transmission şi Savini Due. La export predomină societăţiile cu capital străin, cu o pondere de 70%.

Reporter: Alba este un judeţ mic, cu populaţie puţină. Cum de a devenit atât de atractiv pentru investitorii străini?|Corneliu Orzea: Poziţia geografică, precum şi un dialog permanent cu autorităţile locale şi judeţene sau cu Camera de Comerţ şi Industrie Alba au făcut posibil ca judeţul Alba să fie atractiv pentru investitorii străini. Apropierea de aeroporturile din Cluj-Napoca şi Sibiu precum şi autostrăzile A1 şi A10 sunt de asemenea atracţia investitorilor străini. Și nu în ultimul rând, calificarea superioară a forţei de muncă.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii străine care au ridicat judeţul în clasamentul celor mai puternice din România?Corneliu Orzea: Cele mai importante investiţii străine care au ridicat judeţul Alba în clasamentul celor mai puternice din România sunt cele în prelucrarea lemnului (Holzindustrie Schweighofer SRL, Kronospan Sebeş SA), industria construcţiilor de maşini (Bosch Rexroth SRL, Star Transmission SRL) şi industria confecţilor textile sistem ”Lohn” (Galway Sport SRL, Rekord SRL).

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI