Alba Iulia: Fostul şef al Finanţelor şi decanul Baroului, în arest

Fostul director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin, şi decanul Baroului Alba, Doina Scutea, alături de alte trei persoane au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, prin decizia magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, aşa cum au cerut procurorii DNA Alba Iulia.

Celelalte trei persoane sunt omul de afaceri Alexandru Duca, un fost ofiţer de informaţii din Alba Iulia Claudiu Vulpe - care mai este arestat într-un alt dosar, dar la solicitarea DIICOT - şi un fost funcţionar în Ministerul Întreprinderilor Mici, Mjlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Bogdan Radu, care a fost reţinut în Bucureşti şi care se pare că a fost la rândul său ofiţer de informaţii.

Toate cele 5 persoane au fost reţinute ieri, pentru 24 de ore de către DNA Alba Iulia, într-un dosar de trafic de influenţă. La Curtea de Apel Alba Iulia, audierile au început la ora 9.30 şi s-au încheiat în jurul orei 16, dar judecătorii au cerut două pauze în acest răstimp.

Decizia magistraţilor a fost comunicată în şedinţă publică, în jurul orei 21.

Acuzaţii

Abia după ce s-a dat sentinţa, reprezentanţii DNA au făcut publice acuzaţiile aduse celor 5 persoane. Doina Scutea este acuzată de trafic de influenţă, Anghel Bogin este acuzat de infracţiunea de cumpărare de influenţă, Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar Bogdan Radu de trafic de influenţă.

Procurorii DNA Alba Iulia au stabilit că totul a pornit de la Anghel Bogin, care în cursul lunii iunie 2009 a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director.

"Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu inculpata Scutea Doina, decanul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecătorii din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia în scopul respingerii acestei acţiuni. Scutea Doina a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de conducere în cadrul DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare a unor datorii către bugetul de stat formulate de către Scutea Doina.

În schimbul intermedierii acordului cu Scutea Doina, inculpaţii Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru i-au cerut lui Bogin Anghel Ştefan acordarea de către instituţia pe care o conducea a unor tratamente preferenţiale societăţilor comerciale în care aveau interese directe (de exemplu, obţinerea de plăţi eşalonate pentru datoriile bugetare).

De asemenea, independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, întrucât inculpatul Radu Bogdan, fost consilier al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la nivelul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a primit de la inculpaţii Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru suma de aproximativ 40.000 lei cu scopul de a asigura declararea eligibilităţii unui proiect depus de Duca Alexandru în numele unei societăţi comerciale din Alba Iulia" au arătat procurorii DNA Alba Iulia.

Anghel Bogin şi avocatul său nu au vrut să facă nici un fel de declaraţii. În schimb, omul de afaceri Alexandru Duca a vorbit cu presa după ce a ieşit din sala de judecată şi s-a declarat "total nevinovat". Unul dintre avocaţii Doinei Scutea, Victor Ioan Bleahu a declarat faptele de care este acuzată şefa Baroului Alba nu sunt ilegale. "Doamna Scutea avea o creanţă faţă de Fisc. Fiscul avea o creanţă faţă de doamna Scutea şi doamna Scutea a zis "haideţi să compensăm", deci nu era nici un folos nemeritat (...) Probele nu le discut. Fiecare merge pe opinia lui. Dar nu e infracţiune, că statul trebuia să-i dea doamnei Scutea nişte bani", a declarat avocatul.