Alarmant. Cei vindecați de Covid nu scapă. Când apar complicațiile cardiace letale

Alarmant. Cei vindecați de Covid nu scapă. Când apar complicațiile cardiace letale Sursa: Pixabay

Afecţiunile cardiace cauzate de COVID-19 se extind mult dincolo de stadiile iniţiale ale bolii, astfel că persoanele care au avut o formă uşoară riscă să se confrunte cu insuficienţă cardiacă şi cheaguri de sânge un an mai târziu, spun autorii studiului.

Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt deja principalele cauze de deces la nivel mondial. Probabilitatea crescută de complicații cardiace letale la supraviețuitorii Covid - sute de milioane la nivel global - este incredibil de mare, potrivit studiului, care este în curs de publicare în revista Nature.

Cercetătorii constată faptul că la un an de la infectare pacienţii cu forme uşoare pot dezvolta insuficienţă miocardică şi cheaguri de sânge.

Probabilitatea crescută de complicaţii cardiace letale în rândul supravieţuitorilor de COVID-19 este un semnal de alarmă tras la nivel global. Mai ales că bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Complicații cardiace letale la supraviețuitorii Covid, după un an

„Efectele secundare ale COVID-19 sunt substanţiale”, a declarat Ziyad Al-Aly, director la centrul de epidemiologie Veteran Affairs Health Care System din Missouri, cel care a condus cercetarea.

Şansele unui atac de cord, accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiovasculare majore în primele 12 luni de recuperare cresc odată cu severitatea bolii iniţiale. Ei au comparat riscurile de complicații cardiace la 151.195 de veterani care au supraviețuit Covid cu riscul la peste 3,6 milioane de oameni care nu au contractat boala pandemică.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că şi contextul în care trăim, nu doar afecţiunile secundare, pun presiune pe inimă din cauza factorilor de stres la care suntem supuşi precum: izolare socială, probleme financiare, schimbarea obiceiurilor de consum şi activitatea fizică limitată.

Datele au fost colectate de la cel mai mare sistem integrat de îngrijire a sănătății din SUA

Majoritatea utilizatorilor săi sunt albi și bărbați, ceea ce ar putea limita cât de generalizabile sunt concluziile studiului la alte grupuri, au spus autorii. Au descoperit că pacienții cu Covid ne-spitalizați au avut un risc crescut de 39% de a dezvolta insuficiență cardiacă și un risc crescut de 2,2 ori de apariție a unui cheag de sânge potențial mortal, cunoscut sub numele de embolie pulmonară, în anul următor, comparativ cu cineva care nu a dezvoltat boala.

Acest lucru rezultă în 5,8 cazuri suplimentare de insuficiență cardiacă și 2,8 cazuri de embolie pulmonară pentru fiecare 1.000 de pacienți Covid care nu au fost niciodată spitalizați

Cercetătorii încă încearcă să descopere cauzele leziunilor cardiace la pacienții cu Covid

Spitalizarea pentru Covid este asociată cu un risc crescut de 5,8 ori de stop cardiac și cu aproape 14 ori mai mare șansă de miocardită, inflamație sau mușchiul inimii, a constatat studiul. Pacienții Covid care au avut nevoie de terapie intensivă prezintă un risc semnificativ mai mare, aproape unul din șapte suferind un eveniment cardiac advers major pe care altfel nu l-ar fi avut în decurs de un an.

Cercetătorii încă încearcă să descopere cauzele leziunilor cardiace la pacienții cu Covid. Mecanismele posibile includ daune persistente cauzate de invazia virală directă a celulelor inimii-musculare și a celulelor care acoperă vasele de sânge, cheaguri de sânge și inflamații aberante și persistente, au mai spus autorii studiului, citaţi de ndtv.