SEMNAL DE ALARMĂ pentru PSD. Un nume greu avansează un scenariu sumbru pentru prezidenţiale

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a înaintat o ipoteză despre viitorul electoral al PSD. Din perspectiva acestuia, primul prag, cel al alegerilor europarlamentare, va fi ușor de trecut pentru social-democrați, dar scrutinul prezidențial reprezintă o adevărată probă de foc, care va determina viitorul partidului.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare din 2019, Năstase estimează că acestea vor fi „neutre”, iar PSD va obține o treime din mandate. Miza reală se pune la alegerile prezidențiale.

„Alegerile europarlamentare vor fi neutre. PSD va obţine în jur de 30%, dar nu sunt importante, pentru că va participa puţină lume. Alegerile prezidenţiale vor fi esenţiale. Candidatul PSD va obţine în primul tur 3 milioane de voturi. În turul doi trebuie să obţină 5 milioane de voturi. De unde le va lua? Dacă nu va fi cineva capabil să treacă de zona partidului în alte zone electorale, PSD va pierde.

Dacă nu se câştigă aceste alegeri, după prezidenţiale riscăm să apară tot felul de migraţii în Parlament, iar partidele mai mici să se reorienteze. Pentru PSD, lucrurile ar deraia cu riscuri majore pentru viitoarele alegeri parlamentare. Nu este normal să asiguri un dialog între Guvern şi BNR prin scrisori. PSD ar trebui să facă un efort pentru a-şi îmbunătăţi legătura cu intelectualii, cu liderii de opinie. Altfel, vom fi nevoiţi să acceptăm că are loc o „orbanizare“ tacită a României.

Dacă punem în paralel unele dintre activităţile lui Viktor Orban, premierul maghiar, sau unele dintre măsurile dinu ultima vreme ale PSD, vom vedea acest tip de abordare. Mergem pe acest model? Ne despărţim într-un fel de UE? Un divorţ cu Bruxelles-ul va putea genera un conflict pentru realocări de fonduri”, a afirmat Adrian Năstase, într-un interviu acordat pentru publicația Adevărul.

Fostul premier a discutat despre repercusiunile unei distanțări față de Uniunea Europeană.

„Sunt foarte multe Românii care tranzacţionează unele cu altele. Cred că este important să se revadă cadrul juridic al serviciilor de informaţii”, a încheiat Năstase.