Evenimentul Zilei > International > Alarmă la frontieră. Incident cu focuri de armă între Belarus și Polonia
Alarmă la frontieră. Incident cu focuri de armă între Belarus și Polonia

Alarmă la frontieră. Incident cu focuri de armă între Belarus și Polonia

Conflict la granița dintre Polonia și Belarus! Autoritățile de la Varșovia acuză forțele bieloruse că au deschis focul împotriva trupelor poloneze.

O purtătoare de cuvânt a Poliției de frontieră din Polonia susține că militari din Belarus au tras mai multe focuri de armă împotriva trupelor poloneze. Incidentul armat s-a petrecut la frontiera de est a Poloniei, cu Belarusul. Informația a fost prezentată de Euronews.

Purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră, Anna Michalska, a precizat că nimeni nu a fost rănit în acest conflict de froniteră. Ea a spus că, cel mai probabil, soldații din Belarus au folosit gloanțe oarbe.

Anna Michalska a mai declarat că trupele de frontieră se află sub o presiune crescută, în ultima perioadă. Aceasta deoarece au loc tot mai multe incidente de frontieră, cu obiecte aruncate peste graniță, din partea bilelorusă.

Sursa foto: www.themoscowtimes.com

Autoritățile poloneze au luat atitudine

În urma acestui eveniment, prim-ministrul Poloniei și-a exprimat susținerea pentru trupele poloneze care s-au aflat sub tirul soldaților din țara vecină. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că „toate forțele statului” sunt alături de trupele de frontieră și că militarii apără granițele.

„Sunt și voi fi mereu cu fermitate alături de soldați și de trupele noastre de frontieră (…) Vreau să le mulțumesc militarilor noștri pentru atitudinea profesionistă și responsabilă”, a afirmat Mateusz Morawiecki.

Pe de altă parte, ministerul polonez de Externe l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului. Purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră bieloruse, Anton Bychkovsky, a negat că s-au tras focuri de armă.

Belarus acuzat că favorizează migrația ilegală

Polonia, Lituania și Letonia, state membre Uniunii Europene au o problemă cu migranții care provin din Orientul Mijlociu și Africa. Cele trei state sunt nevoite să suporte o presiune crescândă, la granițele cu Belarus, din cauza migranților din Orientul Mijlociu și Africa care încearcă să forțeze frontierele. Aceștia se bucură de ajutorul tacit al grănicerilor bieloruși care nu iau nici o măsură pentru a-i împiedica.

De altfel, Bruxelles-ul a afirmat că migrația ilegală este organizată și încurajată de guvernul președintelui bielorus Alexandr Lukașenko. UE îl acuză pe Lukașenko că poartă un „război hibrid” ca răspuns la sanțiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: