Al doilea denunţător al lui Coldea dezvăluie noi metode de înșelăciune orchestrate de foști generali SRI

Florian Coldea. Sursa foto: Arhiva EVZ

O altă victimă a reţelei foștilor generali SRI Coldea - Dumbravă – Cocoru rupe tăcerea. Aceasta povestește cum a fost cooptată într-o afacere bizară, iar atunci când şi-a dat seama că, de fapt este vorba despre o înșelăciune a început să fie ameninţat şi șantajat: "Mi s-a spus - ciocul mic! În spate sunt trei generali SRI".

Afaceri cu cazinouri în numele unor generali SRI

Un om de afaceri care a fost introdus în reţeaua Coldea - Dumbravă - Cocoru a povestit la Antena 3 cum era să fie înșelat printr-o scrisoare de garanție și cum i-au fost propuse o serie de operațiuni ilegale de o rețea care se lăuda că beneficiază de protecția unor generali SRI.

"Am fost contactat de numitul Marius Sarafu, inspector în cadrul Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN) din România. Mi-a fost prezentată firma CryptoData dacă ar fi interesată să investească în această afacere pentru că a văzut că era aproape finalizată şi urma să performeze. Am fost la ei la sediu unde l-am întâlnit pe Bogdan Mărunţis, Ovidiu Toma, Sebastian Birligea, avocatul lor şi încă o persoană căreia nu îi ştiu numele şi au văzut despre ce este vorba. Ei au fost interesați să preia 75% din acest cazinou, eu rămânând să răspund, să fiu administratorul afacerii şi să dețin cu Marius Sarafu 25%. Mi s-a părut puţin ciudat dacă ei au 75%, de ce eu să fiu administratorul afacerii”.

„Mi s-a părut ciudat”

Sursa a mai arătat că printr-o scrisoare de garanție emisă de o firmă cu un rulaj de 300.000 de euro urmau să fie garantate plăți de 8 milioane de euro, inclusiv o plată de 1,5 milioane de euro pe care trebuia să o încaseze în schimbul acțiunilor pe care le ceda. În înșelăciune erau implicate firme românești, dar și bănci din Asia.

„Acțiunile urmau să fie plătite printr-o scrisoare de garanție în valoare de un milion şi jumătate emisă de la o bancă din Malaezia, Anglia din ce ţară voiam eu. Mi s-a părut un pic ciudat pentru că ştiu povestea scrisorilor de garanție şi am cerut să mi se dea şi mie modelul de scrisoare de garanție. Mi s-a dat modelul de scrisoare de garanție pe care ei l-au dat la MotoGP ca să-şi ia licență sau ce aveau ei acolo în valoare de cinci milioane de dolari emisă de o bancă din Malaezia şi m-am uitat puţin şi eu pe ea.

Am verificat garantul scrisorii de garanție care era o firmă din România. Am verificat firma şi cu un an în urmă avusese un rulaj de 300.000 de euro. Mi s-a părut ciudat. Ei dăduseră cu firma care avea rulaj de 300.000 de euro la MotoGP o scrisoare de garanție de cinci milioane, urma să mai îmi dea şi mie de un milion şi jumătate şi încă una de trei milioane care garantau câștigurile jucătorului pentru că urmau niște sume colosale să se ruleze zilnic prin cazinou, ajungându-se să se ruleze până la un milion de dolari pe zi. Mi s-a părut foarte ciudat”.

Amenințări în numele unor foști generali SRI

Omul de afaceri care urma să fie înșelat de gruparea care se lăuda care în spate trei generali SRI a refuzat mai multe propuneri de a face operațiuni ilegale precum spălarea de bani ori participarea la o serie de infracțiuni informatice.

„I-am spus tipului care m-a dus acolo de la ONJN că este imposibil să garantezi cu o firmă care are 300.000 de euro să garantezi scrisoarea mea şi celelalte scrisori. În momentul respectiv mi s-a zis că "ciocul mic". Oamenii ăștia îi au în spate pe Coldea, Dumbravă şi Cocoru, trei generali SRI, şi ar fi mai bine să tac din gură. Pentru că chiar dacă m-am prins nu e bine să spun nimic despre ce este vorba.

M-am prins de două lucruri. În primul rând că era vorba de o înșelăciune. Ei voiau să ia 75% din cazinou cu o scrisoare de garanție care nu avea nicio valoare, din punctul meu de vedere, lucru care s-a dovedit din noiembrie când ei au fost eliminați din circuitul MotoGP şi au avut datorii acolo. În momentul în care garantezi cu o scrisoare de garanție dacă ai datori poți plăti imediat, dar ei nu au putut.

Nu am mai vrut să colaborez şi ca să mă convingă să tac, că m-am prins că este o înșelăciune, am început să fiu ameninţat. Mi s-a spus că în spatele lui Toma şi Mărunțiș stau trei generali SRI, Coldea, Dumbravă şi Cocoru, şi dacă mă duc la autorități voi avea mari probleme pentru că oamenii sunt foarte periculoși”.

După refuz a venit șantajul

Al doilea denunțător al lui Florian Coldea a mai spus că ulterior refuzului de colaborare a fost șantajat în mai multe rânduri, pentru că nu ar trebui să-i supăr pe membrii grupării.

„Ştiam că sunt oameni foarte influenți în România. Mi s-a spus că trebuie să-i refuzăm frumos. I-am refuzat le-am spus că nu ne interesează şi după aceea au început să apară diverse surprize. Am început să fiu ameninţat şi șantajat de acest Marius Sarafu, presiuni.

Mi-au fost prezentați niște hackeri de la Vâlcea care urmau să aducă nişte carduri să spălăm niște bani. L-am refuzat frumos, i-am spus că nu mă interesează acest gen de afacere. I-am spus că nu am muncit atât toată viaţa ca să mă bag în mizerii din astea.

A urmat un șantaj în avion pe care l-am avut de la un fost angajat care mi-a spus că ar fi bine să nu-l supăr pe domnul Sarafu, să accept condițiile lor, că altfel lucrurile vor fi foarte complicate", a precizat cel de-al doilea denunțător al lui Florian Coldea, pentru Antena 3.

Reacţia lui Marius Sarafu

Intermediarul „afacerii” Marius Sarafu a intervenit printr-un drept la replică și a declarat că nu ar fi nicio incompatibilitate în a avea legături de afaceri cu un cazinou, deși acesta deținea funcția de inspector la Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc.

Marius Sarafu a mai declarat că, în prezent are pe rol un proces cu denunțătorul și că nu ar avea nicio legătură cu foștii generali SRI Coldea, Dumbravă şi Cocoru. „Nu i-am cunoscut niciodată”.