Al Assad și forțele ruse măcelăresc opoziția siriană ignorând propria rezoluție a Consiliului de Securitate. Pulsul planetei

Al Assad și forțele ruse măcelăresc opoziția siriană ignorând propria rezoluție a Consiliului de Securitate. Pulsul planetei

După ce a făcut colecție de veto- uri directe sau prealabile la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU împotriva regimului al Assad, Rusia a acceptat o variantă de rezoluție ce marchează încetarea focului zilnic între orele 9-14.

Însă încetarea focului în Ghouta de Est, o enclavă a opoziției din suburbiile Damascului, a durat foarte puțin și singura acțiune a fost retragerea bombardierelor ruse, în timp ce elicopterele de atac, artileria și rachetele sol-sol au lovit neîncetat enclava, măcelărind civilii, care nu au putut să părăsească adăposturile antibombardament.

Deși pauza umanitară de 5 ore trebuia să asigure extragerea civililor din enclavă printr-un coridor de tranzit, acest lucru nu a fost posibil din cauza atacurilor constante ale trupelor ruse și ale regimului al Assad, așa numiți assadiți, care conțin miliții șiite iraniene și pro-iraniene, trupe Hezbollah, șiiți irakieni și trupele paramilitare și private ruse împreună cu așa-numiții instructori ruși, trupe speciale Spetznaz ale GRU, serviciul special al Armatei Ruse, împreună cu voluntari și mercenari de toate culorile.

Acțiunile sunt menite să măcelărească rezistența anti-regim, dar și să decimeze, să alunge sau să elimine majoritatea sunnită din Siria pentru a reechilibra sectar situația în favoarea allawiților. Este motivul pentru care sunt atacați civilii, considerați combatanți ai opoziției, deci membri ai unor organizații islamiste teroriste, de către regim și de către Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evaluarea a fost făcută la Geneva, la sediul ONU, de către purtătorul de cuvânt al afacerilor umanitare a ONU, Jens Laerke, care a declarat: „Avem relatări de azi dimineață (marți, 27 februarie, data începutului armistițiului) că în Estul Ghouta continuă luptele. Situația de pe teren e de asemenea manieră încât convoaiele nu pot proceda la evacuările medicale și umanitare din regiune”.

Circa 400.000 de oameni sunt încercuiți și asediați în enclava opoziției de lângă capitala siriană, o regiune controlată de către rebelii anti- Al Assad. Atacurile brutale ucid civili cu o rată de 560 de oameni în ultimele două săptămâni, în timp ce locuitorii încearcă să supraviețuiască în condiții dure, fără mâncare și fără medicamente de luni întregi, de când s-a realizat încercuirea.

Moscova și regimul Assad au dat vina, pentru continuarea atacului, pe rebelii islamiști din regiune, care ar fi atacat coridorul format pentru evacuarea civililor, de unde explozia de violență și tiruri cu toate categoriile de arme împotriva a tot ce mișcă în Ghouta de Est.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care are monitori pe teren, susține că familiile sirienilor din zonă nu mai au încredere în regim și în ruși de când cu încălcarea angajamentelor asumate după modificarea Rezoluției ONU după bunul plac al Moscovei, care a refuzat inițial să o voteze de două ori succesiv în weekend, deși toate celelalte state, membri permanenți și nepermanenți, erau cu toate dispuse să asume încetarea focului din rațiuni umanitare.

Oricum, agențiile umanitare au subliniat că pauza de 5 ore nu era suficientă pentru evacuarea civililor și intrarea ajutorului umanitar. În enclavă se află răniți și bolnavi, ca și victime rămase printre dărâmături, de unde probleme majore sanitare și amenințarea răspândirii unor molime în reduta înconjurată, populate puternic de sunniți.

De altfel, nici rebelii nu ar fi de acord să lase populația să iasă, chiar dacă și-o doresc, pentru a nu pierde un avantaj al relative protecții prin prezența civililor la un asalt general. În caz contrar, imediat după retragerea civililor, ar urma bombardamente devastatoare care ar face întreaga enclavă rebelă una cu pământul, indiferend câți rebeli ar rămâne printre dărâmături.

Ambasadorul britanic la Națiunile Unite a solicitat Rusiei să-și respecte propria rezoluție și să implementeze încetarea de 30 de zile a focului, cu acea pauză de 5 ore pentru extragerea răniților și ajutor umanitar care ar ajuta la aplicarea rezoluției. Dacă nici cele 5 ore de pauză nu sunt posibile, cum ar putea fi posibilă o pauză de 24 de ore, cu atât mai puțin o încetare a focului timp de 30 de zile?

În fapt, Rusia nu are nicio intenție să oprească măcelul, singurul său scop fiind preluarea controlului de către regimul al Assad pe o zonă cât mai întinsă din Siria, pentru a avea avantaje la negocierile finale ale păcii.