Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL MONDIAL. Camuflaj pervers pentru rețelele de PROSTITUȚIE și PEDOFILIE. Numai o minte diabolică putea gândi această schemă

Femei tratate de asistente medicale în Etiopia (Sursa: Agerpres)
Autor: | | 1 Comentarii | 7086 Vizualizari

O serie de dezvăluiri au scandalizat lumea, recent, legate de abuzuri sexuale și violuri ale angajaților organizației neguvernamentale Oxfam, din Marea Britanie, care lucrează în peste 90 de țări. Odată cu acestea, se ridică, însă, mai multe semne de întrebare în privința fenomenului mai larg al donațiilor internaționale. Fac ele mai mult rău decât bine țărilor destinatare?

Oxfam luptă împotriva sărăciei, în special cea din țările lumii a treia, fiind percepută ca un model de virtute și generozitate. Acum, directorii săi demisionează sau promit să ia măsuri împotriva lucrătorilor care au fost acuzați de violuri în timpul misiunilor umanitare din Sudanul de Sud, abuzuri sexuale în Liberia și plata unor prostituate în Haiti și Ciad. În 2011, Oxfam a primit și finanţare UE în valoare de 1,7 milioane de euro.

Și Medici fără Frontiere, o asociație medicală umanitară, creată în 1971 la Paris, din cele 146 de plângeri primite de conducerea organizației în 2017, 40 au fost identificate ca abuzuri sau hărţuiri sexuale. ONG-ul are 40.000 de angajaţi permanenţi la nivel mondial.

Pornind de la scandalul pe această temă, jurnalista și scriitoarea britanică Harriet Sergeant face o analiză excepțională în publicația The Spectator, ridicând mai multe semne de întrebare asupra ajutoarelor internaționale.

FOTO: Un tânăr arestat după un incendiu care a avut loc în Port-au-Prince, Haiti, februarie 2018

Ipocrizia organizațiilor

Vorbind despre ipocrizia Oxfam, care ascunde, de cel puțin 7 ani, plângeri și denunțuri despre acte reprobabile asupra victimelor din Haiti, din 12 ianuarie 2010, autoarea amintește că Oxfam a ieșit recent în piața publică pentru a acuza corupția, paradisurile fiscale și capitalismul pentru sărăcia la nivel mondial, în timp ce-și „ascundea problemele sub preș”.

Andrew Macleod, fost șef al Centrului de Coordonare al ONU, a explicat că pedofilii și prădătorii sexuali folosesc munca de caritate pentru a se apropia de femei și copii aflați în situații disperate. „Ai dreptul să faci ce vrei. Iar fenomenul abuzurilor este endemic în industria ajutoarelor internaționale din lume”. Iar tristul adevăr, spune fostul oficial, este că „violurile asupra copiilor sunt finanțate și de către contribuabilii britanici”.

Analiză critică

Povestea aruncă o umbră asupra industriei ajutoarelor, care părea fără pată și de care nu se atingea nimeni. Poate acum este momentul ca întregul fenomen să fie analizat și cântărit corect. Sunt cheltuite corect și eficient cele 13,5 miliarde de lire sterline alocate anual în acest scop? Care este impactul asupra țărilor pe care ar trebui să le transforme în bine, la nivel local și național?

Poate părea incredibil, dar până în 2005 nu se considera importantă calcularea eficienței acestor ajutoare. Evaluările folosesc metode dubioase, susține Jonathan Foreman întrun raport numit „Ajutor și complicitate” (Civitas, 2013). Cineva își amintea că i s-a povestit despre o școală minunată, dintr-un sat din Pakistan, iar el fusese acolo cu o săptămână înainte și nu exista nicio școală.


Sărăcie mai mare, după 50 de ani de ajutor


Analiza citată arată că opinia publică a fost manipulată ani de zile, cu ajutorul celebrităților și al politicienilor, care-și făceau o aură de „buni samariteni”. De cele mai multe ori, mass-media occidentală depinde de sprijinul agențiilor de ajutor internațional pentru a ajunge în zonele de conflict.

FOTO: Secretarul general Oxfam, Jose Maria Vera

Majoritatea oamenilor sunt gata să ofere ajutor umanitar și financiar când apar situații de criză, conflicte sau dezastre naturale și puțini stau să se gândească sau să analizeze dacă banii lor ajung unde trebuie, cum vor fi exact cheltuiți și, în final, dacă au fost cu adevărat de ajutor.

ONGurile respective își fac publicitate și atrag prin sloganuri frumoase, de genul „Împreună putem pune capăt sărăciei extreme, o dată pentru totdeauna. Sunteți alături de noi?”. Cine poate rezista unor astfel de chemări? Cine vrea să strice frumusețea acestor gesturi și să întrebe câți bani s-au cheltuit, cât timp, unde și cum ne dăm seama dacă obiectivul a fost atins?

Articolul citat evocă o lucrare a unei economiste din Zambia, Dambisa Moyo, „Dead Aid”, în care arată că țările bogate ale lumii au trimis mai mult de un trilion (un miliard de miliarde!) de dolari în Africa, în ultimii 50 de ani. Departe de a pune capăt sărăciei extreme, suma fabuloasă ar fi „susținut” această sărăcie. Între 1970-1998, când ajutoarele către Africa au fost cele mai numeroase, sărăcia a crescut, paradoxal, de la 11% la 66%. Sigur că există și alți factori care au contribuit la această stare de lucruri.

Dar, spune Moyo, „ajutoarele au fost, și continuă să fie, un dezastru total economic, politic și umanitar pentru majoritatea țărilor din lumea a treia”.

Efect toxic Surprinzător sau nu, dar cu cât o țară primește mai multe ajutoare externe, cu atât va avea un succes economic mai redus. În 1957, Ghana avea un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Coreea de Sud - 30 de ani mai târziu, era de 10 ori mai mic, efectul toxic al ajutorului pentru dezvoltare fiind unul dintre factori. Pe de altă parte, Coreea de Sud, Singapore și Malaezia, care au primit foarte puțin ajutor extern, au înflorit.

În primul rând pentru că banii primiți din afară, explică Moyo, distorsionează piețele interne. De exemplu, ajutorul în hrană face ca sectorul agricol să se reducă și, practic, crește foametea, nu o reduce. În niciun sector, politic sau de afaceri, nu se insistă atât de mult pe continuarea unor demersuri care șiau dovedit eșecul, ca în domeniul ajutoarelor internaționale.

Pe de altă parte, ajutoarele nu ajută nici la promovarea păcii, securității, comerțului sau bunei guvernări. Dimpotrivă, sunt o piedică în calea guvernării eficiente și competente.

Banii foarte mulți primiți fără efort permit guvernelor să nu-și mai asume responsabilitatea pentru finanțarea sectoarelor vitale precum sănătate, educație sau infrastructură. Se rupe legătura între guvern și cetățeni. Când din donații externe se acoperă 40% din bugetele unor țări precum Kenya sau Uganda, de ce ar face eforturi liderii acelor state pentru a asculta nemulțumirile oamenilor? Este mai important să facă pe plac donatorilor străini.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate