Evenimentul Zilei > Economie > Ai absolvit LICEU TEHNOLOGIC sau ŞCOALĂ PROFESIONALĂ? Ai ACCES la 40.000 de euro
Ai absolvit LICEU TEHNOLOGIC sau ŞCOALĂ PROFESIONALĂ? Ai ACCES la 40.000 de euro

Ai absolvit LICEU TEHNOLOGIC sau ŞCOALĂ PROFESIONALĂ? Ai ACCES la 40.000 de euro

Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, care vor să își deschidă o mică afacere vor primi, din fonduri europene, câte 40.000 de euro, dacă nu au un loc de muncă și nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ. Dacă nu se încadrează în condițiile de acordare a sumelor, tinerii pot cere înscrierea într-un program de consiliere, îndrumare și formare profesională.

Informațiile apar în două propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman, lansate în dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. La depunerea solicitărilor vor fi avantajați, pe baza punctajelor obținute, tinerii care au terminat un liceu tehnologic sau o școală profesională, chiar dacă nu au absolvit cu bacalaureat, titrează agrointel.ro.

Tinerii incluși în program vor urma și cursuri de calificare, îndrumare, educație pentru antreprenoriat și vor fi ajutați să ocupe un loc de muncă:

Tinerii care au finalizat învățământul obligatoriu vor fi plasați de către AJOFM pe un loc de muncă vacant; sau vor fi cuprinși într-un program de sprijin financiar pentru înființarea de întreprinderi și consiliere și formare în domeniul antreprenoriatului; sau vor putea opta pentru programele formare profesională.

Pentru a obține fondurile europene de 40.000 euro, dacă nu sunt cuprinși într-un program de formare profesională sau consiliere precum cele sus-menționate, tinerii trebuie să solicite banii prin intermediul unor instituții de stat (inclusiv ministere și universități), asociații profesionale, organizații de tineret, sindicale și patronale sau ONG-uri, pentru proiecte de cel mult 3 milioane de euro, care să dureze până la un an.

Tinerii care vor să devină patroni trebuie să facă, mai întâi, cursuri de antreprenoriat de 5 luni, în cadrul cărora vor fi ajutați să își creeze propriile planuri de afaceri. Dacă vor avea planurile selectate, tinerii vor urma apoi un stagiu de practică în cadrul firmei existente, care trebuie să fie de același profil cu cel din planul de afaceri.

După acordarea ajutorului, tinerii vor trebui să angajeze, în cadrul noii firme, cel puțin două persoane, în termen de cel mult 6 luni de la semnarea contractului de finanțare.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: