Agonia Americii se prelungeşte

Congresul american, grijuliu cu banii publici.

Investitorii din întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare primele veşti de la negocierile dintre Trezoreria SUA şi Fed - pe de o parte, şi Congresul american - de cealaltă parte, în ceea ce priveşte implementarea planului de 700 de miliarde de dolari, care ar putea grăbi redresarea pieţelor financiare. Planul de salvare a pieţei financiare gândit de administraţia Bush, şi care trebuie promovat printr-un set de legi de Congresul American, înseamnă cheltuirea unei sume uriaşe din banii publici pentru achiziţionarea instrumentelor financiare „toxice“ care au cauzat problemele în pieţe. După ce vor cumpăra aceste instrumente „cu probleme“, autorităţile le vor „trata“, încercând să le vândă, într-un final, investitorilor.

Pe fondul lipsei de informaţii privind evoluţia negocierilor pe marginea planului de salvare, acţiunile companiilor europene au scăzut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri cu 2,1%. Bursa de Valori Bucureşti a scăzut şi ea ieri cu 3,38%. Se plătesc greşelile bogaţilor Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, spune că planul legislativ trebuie promovat de Congres de urgenţă. Mulţi politicieni nu sunt însă de acord. „Dacă domnul Paulson vrea să trecem repede un plan prin care banii plătitorilor de taxe sunt folosiţi pentru a îndrepta greşelile unor companii private, înseamnă că şi-a pierdut simţul raţiunii“, a declarat Barney Frank, preşedintele Comitetului Pentru Servicii Financiare din Congres. Şi alţi politicieni sunt reticenţi să legifereze folosirea banilor publici pentru a salva companii private. Aceştia au venit cu condiţii, de la tăierea bonusurilor acordate şefilor demişi din instituţiile prăbuşite sau cu probleme până la ajutarea cetăţenilor care sunt pe punctul de a-şi pierde casele. Această variantă este susţinută şi de candidatul democrat la Casa Albă, Barack Obama.

De cealaltă parte, candidatul republican la preşedinţia SUA, John McCain, spune că Henry Paulson, secretarul Trezoreriei, trebuie să fie foarte atent cum cheltuieşte banii în cazul în care planul este acceptat. „Niciodată în istoria naţiunii noastre nu s-au concentrat atât de multă putere şi bani în mâna unui singur om“, a declarat el. Pe de altă parte, senatorul republican Jim DeMint a declarat că planul preşedintelui Bush este „complet inacceptabil“. Părerea sa este susţinută şi de senatorul democrat Henry Waxman.

700 de miliarde de dolari vrea să „pompeze“ SUA în sistemul financiar NEGOCIERI

Încă un „peţitor“ pentru WaMu

Şi Toronto-Dominion Bank din Canada este interesată de preluarea Washington Mutual (WaMu), cea mai mare bancă de economii din SUA, relevă „Wall Street Journal“, citând surse proprii. Reprezentanţii Toronto-Dominion Bank nu au fost disponibili pentru comentarii. De asemenea, reprezentanţii WaMu au refuzat să comenteze informaţiile. În plus, băncile Citigroup, JP Morgan Chase, Wells Fargo şi Banco Santander analizează, de asemenea, achiziţia WaMu. Banca ia în considerare toate opţiunile, de la vânzare la majorarea de capital şi o preluare asistată de guvern. De asemenea, autorităţile SUA ar putea prelua activele mai riscante ale băncii, care ar deveni astfel mai atractivă pentru o preluare de către o instituţie financiară. Acţiunile Washington Mutual au scăzut cu 94% de la începutul anului, iar banca a înregistrat pierderi de 6,3 miliarde dolari, pe fondul crizei financiare.