Agitaţie în Transnistria: Rusia acuză blocada benzinei şi face exerciţii militare neanunţate | PULSUL PLANETEI

Agitaţie în Transnistria: Rusia acuză blocada benzinei şi face exerciţii militare neanunţate | PULSUL PLANETEI

În ultima perioadă, în Transnistria s-au înteţit acţiunile agresive cu componentă militară şi de presiune politică asupra Chişinăului oficial, pretenţiile ruse şi separatiste nistrene venind pe baza unor pretenţii aberante separatiste preluate însă vocal de către Moscova şi distribuite zgomotos pe reţelele sociale ruse pentru a agita spiritele în regiunea separatistă nistreană.

 Procesul a început la ultima vizită a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, adevărată vizită oficială la Tiraspol a oficialului rus şi de sfidare a Republicii Moldova, şi coincide şi cu bătălia internă din regiune pentru preşedinţia autoproclamată deţinută de Evgheni Şevciuc, în condiţiile controlului deplin al Sovietului Suprem, un fel de parlament local, de către compania Sheriff şi businessul local nistrean.

În mod cu totul neaşteptat, primul atac s-a referit la o pretinsă „blocadă economică” la adresa regiunii separatiste pe care ar efectua-o în coordonare Republica Moldova şi Ucraina. Asemenea acuzaţii au mai existat şi s-au referit, în fapt, la obligaţia ca toate mărfurile accizabile să pătrundă în Republica Moldova doar prin graniţa mutuală cu Ucraina aflată sub controlul autorităţilor legitime, deci nu pe zona separatistă. Hotărârea a redus drastic contrabanda de produse de această natură, accizabile, de lux, supuse impozitării, crescând şi sumele încasate la Chişinău prin taxarea acestor produse şi evitarea „rătăcirii” lor în regiunea separatistă, de unde intrau ilegal, prin contrabandă, spre Chişinău şi spre statele UE.

Săptămâna trecută un nou subiect a început să anime spaţiul mediatic rus şi propagandă aferentă, însă de data aceasta preluat la nivel oficial la Moscova: acuzaţia existenţei acestei blocade era dublată de faptul că se vorbea despre o criză de carburant, benzină- motorină, în regiunea separatistă, o criză falsă şi denunţată de către ambele state, Republica Moldova şi Ucraina. Se pare că, pentru motive interne ce ţin de viitoarele alegeri, părţile rivale în zona separatistă au orchestrat această criză, însă preluarea acesteia la Moscova şi acuzaţiile la adresa Chişinăului şi Kievului au ridicat suspiciuni privind posibile provocări ale Rusiei care căuta un motiv de intervenţie şi în Republica Moldova, respectiv în regiunea separatistă, în spatele Ucrainei, cu legătură directă cu Regiunea Odessa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai nou, suma provocărilor a continuat la nivel militar. Luna august a debutat cu două asemenea exerciţii neanunţate autorităţilor de la Chişinău, fără aprobarea sau măcar încunoştiinţarea Comisiei Unificate de Control, organismul militar ce coordonează situaţia în regiunea de contact din Transnistria. Ultima ispravă a avut loc la ieșirea din Tiraspol spre Nistru, acolo unde au fost observate unități de transport blindat pentru trupe și autospeciale Ural care au însemnele Forțelor de Menținere a Păcii, însă aparțin de fapt Grupului Operativ al Trupelor Ruse, care făceau operaţiuni şi exerciţii militare în zona de securitate, cu impact provocator major.

Ca urmare a acestor provocări repetate, atașatul militar al Federației Ruse a fost chemat la Ministerul Apărării pentru a oferi explicații cu privire la aplicațiile din 2 august, dar și cele de săptămâna trecută. „Nimeni nu ne-a anunțat cu privire la aceste aplicații, nu se cunoaște care este scopul lor, nu se cunoaște ce vor să facă acolo și unde se duc. Au pus pe ei că sunt forțe de menținere a păcii dar, în realitate nu sunt. Noi l-am convocat pe atașatul militar rus la Ministerul Apărării pentru explicații. Vom vedea ce ne va spune”, a declarat ministrul Apărării Anatol Șalaru. „Eu cunosc că ei astăzi au ieșit la aplicații în acea zonă, dar deocamdată nu vă pot spune nimic mai mult. Observatorii din cadrul CUC trebuie să meargă acolo (…) Trupele rusești nu au voie să iasă și să facă aplicații. Ei au făcut aplicații și săptămâna trecută împreună cu forțele militare transnistrene, ceea ce este o încălcare gravă a suveranității noastre. Ei susțin deschis deja separatiștii”, a declarat Șalaru.

Provocările repetate par să arate dorinţa Rusiei de a tensiona situaţia la zona de contact din regiunea separatistă nistreană, în condiţiile apropierii zilei Independenţei Republicii Moldova şi în condiţiile cererilor repetate ale Chişinăului oficial de înlocuire a trupelor ruse cu o misiune de poliţie multinaţională a UE.