Editura Evenimentul si Capital

Prin agentul Mihai Tudose se pune la cale primul pas spre preluarea PSD de către Sistem. România lui Cristoiu

17-10/ion-cristoiu-romania-1-465x390
Autor: | | 11 Comentarii | 14144 Vizualizari

Scandalul din PSD aflat în desfășurare în aceste zile a fost comparat cu cel numit Sorin Grindeanu. Altfel spus, o anumită parte a presei a prezentat derularea evenimentelor ca asemănătoare celei care a dus la Moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern.

O simplă judecare a faptelor arată că lucrurile nu stau așa. Între cele două scandaluri există doar două note comune: 1. Amîndouă au drept temei relația dintre premier și Liviu Dragnea. 2. Amîndouă au izbucnit din senin, fără ca vreun semn, nici măcar dinspre Zei, să le anunțe.

Doar atît. Încolo, între cele două scandaluri sînt deosebiri ca de la cer la pămînt. Campania de demitere a lui Sorin Grindeanu a izbucnit din senin. Nimic n-o anunța. Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea păreau în public frăția întruchipată. Din punctul de vedere al lui Sorin Grindeanu, oricît ne-am fi străduit n-am fi găsit nici un moment de rebeliune față de Liviu Dragnea. Nici Liviu Dragnea, nici camarila sa – Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, Mihai Fifor – nu dăduseră nici un semn public că printre liderii PSD ar exista vreo nemulțumire față de Guvernul Sorin Grindeanu.

De remarcat că Scandalul Sorin Grindeanu a lăsat impresia unei pregătiri minuțioase din partea lui Liviu Dragnea. Astfel campania a fost declanșată de Gabriela Firea pe motiv că premierul i-a refuzat nu știu ce chestie măreață pentru dragii ei de bucureșteni.

Sorin Grindeanu n-a contraatacat imediat, ci doar după ce-a văzut că e o vorba de un Plan de debarcare. Să vedem cum a izbucnit Scandalul Mihai Tudose.

Pe 27 august 2017, Marius Pieleanu prezenta la Antena 3 rezultatele unui sondaj Avangarde avînd drept criteriu părerea despre partide și instituții. Realizat în august, sondajul se voia radiografia percepției publice a instituțiile și personalităților.

După criteriul părerii bune, clasamentul membrilor executivului arăta astfel:

1.Lia Olguța Vasilescu – 47% 2. Theodor Meleșcanu – 45% 3. Sevill Shhaideh – 38%

Pentru personalități s-a făcut un sondaj separat. Acesta arăta astfel:

1. Klaus Iohannis – 54% părere bună. 2. Mihai Tudose – 48% părere bună. 3. Călin Popescu Tăriceanu – 46% părere bună.

Așteptam cu toții prezentarea rezultatelor pe septembrie 2017. Vineri, 6 octombrie 2017, seara, Marius Pieleanu a fost invitatul unei emisiuni la Antena 3. Ca unul dintre cei cinci care umpleau studioul, Mihai Pieleanu, luînd cuvîntul, a vorbit de rezultatele unui sondaj Avangarde realizat în septembrie 2017 care ar duce la concluzia unei prăbușiri a lui Mihai Tudose în sondaje. Atît și nimic mai mult.

Spre deosebire de data trecută, n-au fost prezentate planșe, n-au fost dezbătute rezultatele, n-a fost ediție specială dedicată sondajului.

Deoarece nici un ziar n-a dat alte amănunte despre intervenția lui Marius Pieleanu la Antena 3, l-am contactat telefonic pentru a vedea de ce acum n-a prezentat planșele. Mi-a răspuns că vineri seara n-a făcut altceva decît să se dedea la un soi de promo la momentul - programat pentru săptămîna asta - de prezentare a rezultatelor cercetării.

La cererea mea, Marius Pieleanu mi-a trimis planșa cu sondajul despre Guvern, cel invocat în intervenția de la Antena 3. Prima parte a planșei îi vizează pe membrii Guvernului. Clasamentul arată astfel în prima parte:

1. Lia Olguța Vasilescu – 37% părere bună. 2. Theodor Meleșcanu – 37% părere bună. 3. Tudorel Toader- 30% părere bună. 4. Carmen Dan – 28% părere bună. 5. Rovana Plumb – 26% părere bună. 6. Mihai Tudose – 25% părere bună. 7. Sevil Shhaideh – 24% părere bună.

O altă parte a chestionarului se referea la Instituții. Guvernul avea următorul procentaj de părere bună: 31%. Luarea faptelor la bani mărunți arată că:

1. Guvernul stă foarte bine în sondaj: 31%. Nu putem vorbi de o prăbușire, deoarece în textul dat publicității despre sondajul din august 2017 nu s-a făcut nici o referire la Guvern. De unde s-a scos vorba despre prăbușirea Guvernului nu-mi dau seama. Prăbușirea e cea a premierului Mihai Tudose, care nu-i totuna cu Guvernul.

2. Nici Rovana Plumb, nici Sevil Shhaideh nu stau rău în sondaj după convocarea la DNA. Nu se poate spune că ele sînt responsabile de o așa zisă cădere a Guvernului în sondaje.

Faptul crucial rămîne că vineri seara Marius Pieleanu n-a prezentat oficial rezultatele unui sondaj, ci doar a vorbit ca invitat, printre altele, despre căderea Guvernului.

Mult mai important, rezultatele sondajului n-au fost date publicității în chip oficial și, din cîte pricep de la Marius Pieleanu, nici nu vor fi date.

Această situație explică impactul minim al emisiunii de vineri seara. Cu excepția site-ului Antena 3 care a redat vorbele lui Marius Pieleanu și a Mediafax, care a făcut o știre sîmbătă la prînz, nici un organ de presă n-a luat în seamă spusele lui Marius Pieleanu.

Un astfel de sondaj e mană cerească pentru Opoziție. Nu de alta, dar el confirmă că partidul de la putere guvernează catastrofal. O simplă privire aruncată asupra spațiului public arată că sondajul de vineri seara n-a avut nici un ecou sub semnul luării în serios de către Opoziție și presă. Nici PNL, nici USR, nici PMP n-au emis un comunicat. Culmea, nici un ziar, nici un site, nici o televiziune de știri, n-a făcut caz de prăbușirea Guvernului în sondaje. Data trecută prezentarea sondajului a devenit un eveniment mediatic de excepție. Acum el a fost tratat cu nepăsare. Singura instituție de presă care a acordat atenție sondajului a fost Realitatea tv.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate