Ratingul Italiei a fost retrogradat. Ce-i aşteaptă pe românii din Peninsulă?

Agenţia de evaluare financiară Moody's a decis, ieri, retrogradarea ratingului Italiei de la Aa2 la A2. În Peninsulă locuiesc aproape un milion de cetăţeni români, majoritatea femei, conform datelor oficiale de la începutul acestui an. Ce se va întâmpla cu conaţionalii noştri în această situaţie? Dar dacă mediul economic continuă să se înrăutăţească şi Italia nu se va mai putea împrumuta ca să-şi acopere deficitul şi datoria publică?

Neoficial, numărul românilor din Italia este mult mai mare, însă nu poate fi cunoscut deoarece o parte dintre ei nu au permise de muncă şi permise de şedere.

În primul rând, apare frica de a nu-şi pierde locurile de muncă. Din păcate, însă, o criză a statului italian va însemna companii închise şi mai mulţi şomeri.

Şi pentru românii aflaţi deja în şomaj sau care primesc alte ajutoare sociale viitorul nu sună deloc bine. Asta deoarece Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, a decis reducerea ajutoarelor sociale.

Astfel, este foarte probabil ca românii care au contractat credite în Peninsulă să aibă dificultăţi în a le returna.

Moody's a tăiat ratingul Italiei

Agenţia de evaluare a ratingului Moody's a decis, ieri, să reducă ratingul Italiei. Anunţul Moody's vine după ce, pe 20 septembrie, Standard&Poor's (S&P) a anunţat retrogradarea celei de-a treia economii din zona euro.

Este pentru prima dată în aproape două decenii când Moody's decide retrogradarea ratingului Italiei. Decizia a fost luată pe fondul îngrijorărilor că guvernul condus de premierul italian, Silvio Berlusconi, va lupta pentru reducerea datoriei ţării, a doua după mărime din regiune, în contextul slăbirii cronice a creşterii economice, relatează Bloomberg.

Moody's a redus ratingul Italiei de la Aa2 la A2 şi a menţinut perspectiva negativă. Ultima dată, Moody's a tăiat ratingul Italiei în luna mai a anului 1993. Pe 20 septembrie, S&P a retrogradat Italia pentru prima dată în cinci ani, de la A+ la A.

Noua notă acordată de Moody's este mai mică decât cea menţinută, de exemplu, pentru Estonia şi la acelaşi nivel cu Malta, notează Reuters.

De ce a fost retrogradată Italia

Specialiştii agenţiei de rating şi-au exprimat creşterea îngrijorării investitorilor în legătură cu ce-a de-a treia cea mai mare economie din zona euro, aflată în prezent în centrul crizei datoriiilor şi fiind dependentă de ajutorul din partea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a-şi ţine sub control costurile la care se împrumută.

"Perspectiva negativă reflectă riscurile economice şi financiare care există în Italia şi în zona euro", se arată într-o declaraţie a reprezentanţilor Moody's.

"Mediul incert din piaţă şi riscul deteriorării în continuare a sentimentului investitorilor ar putea restrânge accesul ţării la pieţele datoriei publice", au adăugat aceştia.

Replica Italiei

Agenţia de rating a ameninţat Italia că ar putea să-i reducă în continuare "substanţial" ratingul, dacă există incertitudini pe termen lung în legătură cu disponibilitatea surselor externe de lichiditate.

Astfel, mixul dintre creşterea economică redusă, o datorie publică de 120% din PIB şi luptele din interiorul coaliţiei guvernamentale au provocat alarmă în pieţele financiare.

Decizia Moody's "era aşteptată", a declarat biroul lui Silvio Berlusconi într-un email. "Guvernul italian lucrează conform angajamentelor asumate pentru a se încadra în ţintele bugetare", au mai spus autorităţile Italiei.

Costul CDS-urilor (Credit Default Swap, asigurarea împotriva defaultului) Italiei a crescut de mai bine de două ori de la începutul anului până în prezent.

Citiţi şi:

  • Reacţia pieţelor la scăderea ratingului Italiei: Bursele scad, petrolul creşte
  • Criza datoriilor. Ratingul Italiei, retrogradat de Standard & Poor's
  • Să vedeţi criză! Ce înseamnă penalizarea Italiei pentru noi