Editura Evenimentul si Capital

ANCHETĂ BOMBĂ. RĂPUSĂ de MAFIE. De ce NU SE MAI FACE TRANSPLANT în ROMÂNIA. Bolnavii rămân FĂRĂ ȘANSE. Nume grele implicate in dezastru. EXCLUSIV EVZ.

Autor: | | 0 Comentarii | 9534 Vizualizari

Ultimii ani au fost decisivi în acțiunea „Decapitarea Școlii de Transplant” din România, procesul fiind unul cu o singură menire: pricopsirea unei găști de oameni influenți. Cum? Prin punerea în imposibilitate a realizării unor proceduri medicale vitale și ieftine în țară, favorizând străinătatea, unde e mai scump, în dezavantajul pacientului. Unii dintre acești oameni erau atât de influenți încât au ocupat funcții chiar și de ministru al Sănătății. Din 2012 până în 2017, profesorii din transplant și coordonatorii centrelor de transplant au fost supuși unui potop de acuzații infernale, al căror efect a fost cel scontat de Mafie: fără transplant în România! În final, Școala de Transplant Românească a fost pusă la pământ!

Scenariul este simplu de rezumat, deși complexitatea sa ar plasa acțiunea într-o arie mafiotă. În goana după bani, transplantul a devenit o metodă de înavuțire, prin transformarea unor medici în „curieri” de pacienți către marile spitale din Europa.

Dacă un transplant pulmonar costă circa 80 de mii de euro în România, iar cheltuielile sunt suportate de CNAS, un transplant pulmonar prin formularul 112, cu costurile, de asemnea, decontate de stat, este evaluat la circa 500 de mii de euro – în țări precum Germania și Austria, acestea fiind și cele preferate de medicii români ca să trimită pacienți pe listele celebrelor spitale, în deosebi către AKH Viena.

Cum a început distrugerea fiecărei cărămizi a Școlii de transplant

În cea de-a doua „domnie” la șefia Ministerului Sănătății (22.12.2012 - 26.02.2014), Eugen Nicolăescu a pornit războiul împotriva Agenției Naționale de Transplant. „Agenţia Naţională de Transplant, din punctul meu de vedere, funcţionează ca o instituţie birocratică. Nu este o instituţie care să prognozeze, care să ajute la elaborarea programelor, care să monitorizeze şi să ţină registrul de transplant aşa cum ar fi normal în orice ţară civilizată. Drept pentru care, având aşa de multe deficienţe, trebuie reorganizată”, spunea Nicolăescu, la sfârșitul lui 2013.

Șirul bombardărilor ANT a continuat, chiar dacă directorul executiv al agenției la acel moment, dr. Adrian Dan Lucalov stabilise un record național în acel an al donatorilor cadavru: 132. În 2014, numărul a urcat la 138. Acela a fost momentul în care discreditarea Agenției Naționale de Transplant nu a mai fost suficientă și s-a trecut la intimidări, ne-au povestit coordonatori regionali de transplant care au dorit săși păstreze anonimatul. Motivele sunt cele pe care urmează să vi le prezentăm, în acest articol, care se vrea mai mult decât un semnal de alarmă.

Fără anesteziști nu se poate constata moartea clinică

Pașii pentru declararea morții cerebrale sunt stabiliți printrun protocol bine definit, dar cunoscut doar la nivel de unitate medicală. În momentul în care un pacient din secția Anestezie Terapie Intensivă ajunge în această condiție medicală, se anunță coordonatorul teritorial. Aproape fiecare ATI din țară are coordonator de transplant și un KDP – KEY DONATION PERSON. De regulă, amândoi sunt anesteziști, dar obligatoriu KDP este anestezist.

KDP-ul identifică pacienții cu scor Glasgow 3, adică pacienții care nu răspund la nimic. Aceștia îi monitorizează, iar în momentul în care prezintă toate semnalele clinice care atestă instalarea moarții cerebrale, se trece la investigații paraclinice, adică teste de apnee, reflex de trunchi cerebral, teste EEG (electroencefalograme) sau CT cranian.

Când testele clinice și cele paraclinice arată că pacientul este în moarte cerebrală, ele trebuie repetate la minimum 6 ore – dar depinde de vârsta pacientului; cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp este mai mare între teste.

După ce s-au făcut două teste de genul acesta, validate de cel puțin un anestezist, obligatoriu ca specialitate, și un medic care poate avea specialitate în anestezie, neurologie sau chirurgie, coordonatorul de transplant contactează familia pentru a obține acordul de donare. Dacă nu obține acordul de donare, totul se oprește aici; dacă da, se face organizarea cu coordonatorul regional și cel național.

Medicii, acuzați de trafic de organe și crimă

Înșiruirea numărului de donatori cadavru în ultimii șase ani vorbește de la sine:

2012 – 65 de donatori cadavru; 2013 – 132 de donatori cadavru; 2014 – 138 de donatori cadavru; 2015 – 113 de donatori cadavru; 2016 – 124 de donatori cadavru; 2017 – 65 de donatori cadavru.

Doar 65. Mai puțin de jumătate din perioada 2013-2016 și acceași cifră cu care „se pornea” transplantul în România, în 2012. Straniu, sau nu, este că procentajul refuzului familiei în privința donării este același: „20-25%, un procent foarte bun”, ne-a spus dr. Victor Zota, membru al Consiliul Ştiinţific la Agenţia Naţională de Transplant.

Explicația scăderii nu o spune nimeni în mod asumat, de teama unor consecințe grave. „În urma șicanelor, medicii nu mai declară moartea cerebrală. Nu mai declară donatori. Vlad Voiculescu a trimis controale prin spitale, aberante, care i-au speriat pe anesteziști și nu mai vor să declare. Nu mai vor să facă parte din această elită”, ne spune sursa. Motivele: „Ziceau că în secția ATI trebuia să găsească EEG. Și li se spunea că există aparat, dar pe secția de neurochirurgie – fapt pe care legea transplantului îl prevede, adică se poate folosi EEG-ul de pe o altă secție, iar acum se poate înlocui cu un examen CT sau RMN. Și atunci îi amenința că îi târăște la DNA, că au declarat moartea cerebrală ilegal, ca au făcut crimă. Aparatul e unul portabil, dar și dacă nu e, duci pacientul pe secția pe care e”, completează sursa.

În lumina acestor evenimente, a atacurilor publice pe posturile tv în care se insinua că sunt traficanți de organe și a nemulțumirilor legate de salariile din acea perioadă, anesteziștii s-au retras din schemă deoarece, deși inspectorii care veneau să-i tragă la răspundere nu o spuneau pe șleau, mesajul era clar: Stop transplat! Așadar, despre potențialii donatori nu afla nimeni, aceștia fiind lăsați să urmeze cursul morții naturale.

Scandalul care era cât pe ce să facă lumină

După instalarea în funcție a lui Vlad Voiculescu, în mai 2016, în luna noiembrie a aceluiași an acesta a intrat în război cu managerul Spitalului „Sf. Maria”, Narcis Copcă.

Medicul a depus o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru „abuz în serviciu”.

În plângerea penală se solicită organelor de cercetare „investigarea și sancționarea activităților cu caracter posibil infracțional”, desfășurate de către Ministerul Sănătății prin reprezentantul său Vlad Voiculescu”. Potrivit actului, printre consecințe se numără „imposibilitatea unității medicale de a-și desfășura obiectul de activitate pentru care a primit acreditare și fonduri, imposibilitatea de a oferi servicii de transplant pulmonar pacienților în nevoie aflați pe listele de așteptare, dar și „lipsa avizului consultativ la trimiterea pacienților în străinătate pentru a fi operați în Viena în condițiile în care Spitalul „Sf. Maria” a primit acreditarea necesară pentru transplant”.

Ce pensie are Florin Piersic! Nimeni nu astepta la o asa SUMA! Cati BANI ia in fiecare luna marele actor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI