Şase serii din Nurofenul pentru copii, o serie dintr-un gel indicat în Parkinson şi una din Sinupret, un sirop de plante, au fost scoase de pe piaţă în 2010.
Peste 20 de medicamente sau serii din acestea au fost retrase în 2010 de pe piaţă de Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
O parte au fost scoase din farmacii după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a suspendat autorizaţia din cauza efectelor adverse, cum este cazul Reductil (sibutramina), iar altele după ce producătorii au anunţat neconformităţi de calitate la anumite serii, cum e cazul Nurofenului pentru copii sau Duodopa, gel intestinal recomandat în Parkinson, sau în urma controalelor ANMDM.
În 2009, numărul produselor retrase pentru neconformităţi de calitate a fost de 70.
"Particulele albe din Nurofen nu-i pun în pericol pe copii"
Din Nurofenul pentru copii cu aromă de căpşuni au fost retrase şase serii pentru că nu corespundeau în ceea ce priveşte aspectul suspensiei.
"Urmare a notificării primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă, ANMDM a impus identificarea şi retragerea tuturor seriilor având neconformitatea de calitate privind aspectul suspensiei. Conform informaţiilor primite de la Reckitt Benckiser Healthcare, Marea Britanie (n.r. - producător) neconformitatea de calitate consta în apariţia particulelor albe în suspensie şi era datorată aerării produse în timpul fabricaţiei şi umplerii flacoanelor. Cu toate că această neconformitate nu pune în pericol sănătatea copiilor cărora li s-a administrat suspensia, s-a decis şi e în curs de desfăşurare retragerea seriilor afectate", potrivit oficialilor ANMDM.
Un alt produs din care s-a retras o singură serie e Duodopa, gel intestinal indicat în Parkinson care a fost retras ca urmare a unei Alerte Rapide emise de autoritatea competentă din Irlanda.
"La seriile afectate s-a observat separarea fazelor gelului. Potrivit informaţiilor primite de la Reprezentanţa în România a DAPP - Solvay Pharma SA, un număr de 12 serii au fost introduse în România, dintre care 3 serii fuseseră deja folosite de pacienţi (fără a fi raportate reacţii adverse) la data primirii Alertei. Cele 9 serii rămase au fost verificate de reprezentanţii Solvay şi au fost găsite corespunzătoare şi nu s-au mai retras de pe piaţă", potrivit Ancăi Crupariu, farmacist specialist ANMDM.
EXEMPLE
Produse retrase de Agenţia Naţională a Medicamentelor anul acesta