În ciuda faptului că protestele din stradă au dus la retragerea Legii Sănătaţii, numerosi analişti, medici şi pacienţi spun însă ca o reformă a sistemului este vitală, scrie astăzi Agenţia France Presse.
„Buget insuficient, corupţie, exod al medicilor, lipsa de empatie față de cei bolnavi: sistemul românesc de sănătate, unde un proiect de reformă a declanşat o amplă mişcare de contestare, are nevoie de o terapie de urgenţă", scrie agentia AFP.
Richard Florescu, directorul pentru programe sociale al Băncii Mondiale la Bucuresti declară pentru AFP că "trebuie luate măsuri pentru a reduce arieratele spitalelor, pentru a îmbunătăți accesul la îngrijire și al calității serviciilor". „Oricât de mare ar fi, bugetul nu va fi niciodata suficient pentru că banii sunt șifonați” Deși a crescut de patru ori în sase ani și a ajuns la 5,5 miliarde de euro în 2011, bugetul Sănătății se dovedește în continuare insuficient. România acordă doar 4% din PIB pentru Sănătate, față de 11% in Franța. Un număr redus de cotizanti (6,7 milioane la o populație de 21,5 milioane), proasta gestionare, coruptie: explicațiile sunt multiple, notează AFP.
Pentru Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protecția Pacienților, "oricât de mare ar fi, bugetul nu va fi niciodată suficient pentru că banii sunt șifonați".
El spune ca actualul sistem de asigurări a condus la înflorirea unor rețele de cabinete, laboratoare, farmacii, importatori și distribuitori de echipamente medicale controlate de membri sau persoane apropiate partidelor politice si care sunt "abonați" la achizițiile publice.
Acest fenomen ar fi fost oprit dacă ar fi intrat pe piață asiguratori privați, cred unii experți. Mercurialul șpăgii, citat din EVZ O alta problemă este legată de mita acordată pentru a beneficia de îngrijiri de calitate sau pur și simplu de bunavoința personalului medical.
"Imediat dupa ce am fost internată în spital pentru o operație de vezică, am fost informată despre tarifele chirurgului și anestezistului", spune Monica Petre, o pensionară.
Deși serviciile medicale sunt acoperite de asigurarea de sănătate, niciun pacient nu merge la spital fără să pregateasca plicurile cu bani, mai scrie agenția AFP.
Cotidianul „Evenimentul Zilei” a publicat vineri un "mercurial" al mitei, care merge de la 500 de euro pentru o cezariană până la 3.000 de euro pentru o intervenție neurochirugicală.
"Plățile informale" în acest sector reprezintă aproximativ 300 de milioane de euro pe an, potrivit unui studiu realizat pentru Banca Mondiala.
Analistii avertizează că, atâta vreme cât salariile primite de medici sunt de zece ori mai mici decât cele primite de colegii lor occidentali, corupția și exodul personalului vor continua. Românii nu au încredere în medicii de familie și preferă spitalele "Dacă rezolvăm problemle majore ale sistemului, va fi rezolvată şi problema mitei care se dă medicilor", crede medicul Dan Pereţianu, vicepreşedinte a Camerei Federative a Medicilor, citat și el de AFP. În ciuda eforturilor de încurajare a prevenţiei, mulţi români au mai mare încredere în medicii din spitale decât în cei de familie şi au tendinţa de a merge la spitalele de urgenţă ori de câte ori au o problemă de sănătate.