Fumătorii care vor să ştie ce efecte a avut viciul în plămânii lor trebuie doar să sufle, timp de şase secunde, într-un aparat. Dispozitivul, care a intrat recent în dotarea mai multor centre antifumat din România, le dezvăluie fumătorilor care este diferenţa între vârsta biologică şi cea „reală“ a plămânilor.
Fumătorii care vor să ştie ce efecte a avut viciul în plămânii lor trebuie doar să sufle într-un aparat timp de minimum şase secunde. Înainte de asta, medicul trebuie să introducă în aparat înălţimea, vârsta şi sexul fumătorului. Dispozitivul care evaluează starea plă- mânilor este folosit în centre medicale antifumat din România. Studii britanice prezentate ieri arată că fumătorii cărora li se face acest test renunţă mai uşor la viciu.
Fumătoare de 49 de ani, vârstă reală 69 de ani Mariana are 49 de ani şi fumează de mai bine de 25 de ani, în ultima perioadă ajungând la două pachete de ţigări pe zi. S-a hotărât să ceară sprijinul medicilor ca să renunţe, iar ieri era în a treia zi de când s-a lăsat de tutun. Măsurătoarea făcută la Institutul „Marius Nasta“, cu aparatul „LONG LIFE“, a arătat o diferenţă de 20 de ani între vârsta ei şi cea a plămânilor.
„Acest aparat este un instrument de motivare pentru fumători. Când văd vârsta pe care o au plămânii lor, se gândesc să se lase de fumat. Fumătorii ştiu că plămânii lor sunt afectaţi, iar unii vor să recunoască asta, alţii, nu“, afirmă Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta“, din Bucureşti.
Cu ajutorul aceluiaşi dispozitiv, medicii pot să vadă şi dacă există suspiciune de boli care afectează bronhiile şi plămânii. Dacă pericolul există, atunci medicul le recomandă fumătorilor să facă spirometrie, o analiză care poate pune diagnosticul unor boli pulmonare sau ale bronhiilor.
Fumătorii informaţi renunţă mai uşor la tutun
Eficienţa acestei metode în motivarea fumătorilor a fost confirmată de un studiu britanic, citat de agenţia Reuters, care a monitorizat 560 de fumă tori cu vârsta de peste 35 de ani. Studiul a început printr-un simplu test care înregistra volumul de aer pe care aceştia îl expirau. Un grup nu a primit nicio informaţie detaliată despre rezultatele obţinute, iar celuilalt i s-au dat vârsta plămânilor, precum şi o diagramă despre cum îmbătrânesc plămânii din cauza tutunului. În plus, membrilor din cel de-al doilea grup li s-a spus că, renunţând la fumat, rata deteriorării plămânilor se va diminua.
Un an mai târziu, testele au arătat că 13% dintre fumătorii cărora li s-a spus vârsta plămânilor au renunţat la tutun, în timp ce din celălalt grup, doar 6% spuseseră stop ţigărilor. „Persoanele care sunt mai bine informate despre riscurile asupra sănătăţii par mai înclinate să renunţe la tutun“, afirmă Gary Parkes, coordonatorul studiului publicat în „British Medical Journal“.
EVALUARE
Riscul de cancer, calculat după numărul de ţigări fumate
Persoanele care fumează între una şi zece ţigări pe zi au un risc de zece ori mai mare de a face cancer pulmonar decât nefumătorii. Riscul este de 40 de ori mai mare pentru cei care fumează între 21 şi 30 de ţigări pe zi şi de 70 de ori pentru cei care consumă 40 de ţigări pe zi, susţin specialiştii. Expuse pericolului sunt şi persoanele nefumă- toare care locuiesc cu fumători. „Studiile arată că riscul de cancer pulmonar la o femeie nefumătoare al cărei soţ fumează este cu 30% mai mare decât al unei femei cu soţ nefumător. Dacă soţul fumează două pachete de ţigări pe zi, riscul ajunge la 80%“, afirmă Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta“, din Bucureşti. Cei care doresc să afle mai multe despre renunţarea la fumat şi să primească suport medical pot accesa gratuit, din reţeaua Romtelecom, numărul 0800.87.86.73.