Evenimentul Zilei > Actualitate > Afacerist trimis în judecată pentru exploatare. Muncitorii români aveau râie. Condiții jalnice de igienă. FOTO
Afacerist trimis în judecată pentru exploatare. Muncitorii români aveau râie. Condiții jalnice de igienă. FOTO

Afacerist trimis în judecată pentru exploatare. Muncitorii români aveau râie. Condiții jalnice de igienă. FOTO

Un afacerist italian a fost trimis în judecată de magistrați, după ce a exploata mai mulți muncitori sezonieri români la locul de muncă.

Pier Giorgio Loddo, un antreprenor italian în vârstă de 54 de ani, la care lucrau mai mulți muncitori români, a fost trimis în judecată de către procurorii italieni, pe 3 iunie, după ce magistrații au demarat anchete cu privire la acuzațiile de exploatare a sezonierilor români la locul de muncă.

Sute de mii de muncitori sezonieri români se deplasează în străinătate pentru a-și câștiga pâinea. Condițiile de cazare și igienă precare nu mai reprezintă o noutate. În ultima perioadă, astfel de cazuri de abuz sunt semnalate tot mai des de către muncitorii sezonieri.

Doi dintre muncitorii sezonieri români car lucrau pentru Pier Giorgio Loddo

Români exploatați la muncă în Italia

Antreprenorul Pier Giorgio Loddo deține trei societăți agricole în provincia Macerata, în regiunea Marche. Aici lucrau mai mulți sezonieri români, care l-au denunțat pe afaceristul italian, după ce acesta i-a exploatat la locul de muncă.

Românii munceau câte 15 ore pe zi, în toate cele șapte zile ale săptămânii. Aceștia nu beneficiau de dispozitive de protecție la locul de muncă sau de controale medicale cu caracter obligatoriu. Autoritățile au observat nereguli grave inclusiv în contractele de muncă ale sezonierilor.

Ancheta magistraților a început după ce Ambasada României în Italia a contactat un sindicat din Italia, pentru a semnala problema muncitorilor români exploatați la locul de muncă. „În luna mai a anului 2019 am fost contactați de un funcționar al Ambasadei României în Italia care ne-a relatat o situație critică cu privire la câțiva muncitori români, cerând o posibilă intervenție imediată. I-am luat, așadar, pe cetățenii români, oferindu-le un prim ajutor și cazându-i undeva în siguranță”, a transmis sindicatul CGIL. Carabinierii din Macerata, sub comanda lui Martino Di Biase, au demarat mai multe anchete și, în cele din urmă, au deschis un dosar pe numele afaceristului italian pentru exploatarea muncitorilor.

Muncitorii aveau râie. Condiții de igienă jalnice

Sindicaliștii care au venit în ajutorul românilor au informat autoritățile că românii trăiau în condiții de cazare jalnice și prezentau chiar și râie. „Ulterior, pe lângă furnizarea bunurilor de primă necesitate, constatând condițiile igienico-sanitare deplorabile, condițiile de disconfort extrem și stare fizică de prostrație în care se aflau, au fost însoțiți la un control medical unde au fost diagnosticați cu posibilă scabie și li s-a aplicat tratamentul terapeutic de rigoare”, au spus sindicaliștii.

Românii „erau cazați în încăperi necorespunzătoare din punct de vedere igienic și sanitar, neavând nici măcar posibilitatea de a ieși pentru a cumpăra alimente și erau privați de documentele de identitate”, conform sindicatului în cauză.

Pe 3 iunie, afaceristul italian a fost trimis în judecată pentru infracțiuni administrative legate de „caporalat”, pe persoană fizică, dar și juridică, fiind implicate toate trei societățile agricole ale acestuia. Procesul va începe pe 3 noiembrie 2022, conform rotalianul.com.