Afaceri cu terenuri retrocedate, demontate de Curtea de Conturi

Afacerile cu terenuri descoperite în Timiș de Curtea de Conturi sunt pe punctul de a bloca orice  activitate de cadastru, la nivel național. Surse EVZ arată că operațiuni similare s-au petrecut în multe localități din țară, scopul fiind același: cele mai interesante terenuri (agricole) să ajungă pe mâna ”băieților deștepți” prin transferuri între unități administrativ teritoriale (UAT).

În premieră, Curtea de Conturi Timiș a realizat, vara aceasta, un control pe fond funciar, la Prefectura Timiș, și a deschis cutia Pandorei. Sursele EVZ arată că peste 70% din restituirile pe legile de fond funciar se dovedesc a fi nelegale. Planul a fost perfect creionat pe hârtie. Odată descoperit, efectul este de domino.

După controlul Curții de Conturi Timișoara și descoperirile făcute de auditori, s-a iscat un adevărat tsunami, care afectează retrocedările la nivel național. Beneficiari de bună credință au de așteptat până la analizarea dosarelor vechi, pentru că toate dosarele restituirilor de până acum trebuiesc verificate, mai arată sursele EVZ.

Curtea de Conturi blochează temporar retrocedările

Auditorii au descoperit dosare de retrocedare în care s-au cerut transferuri între localități, similare ca mod de operare, într-un număr așa de mare încât a au transmis Prefecturii Timiș, la finalul controlului, o măsură fără precedent: ”analizarea tuturor Hotărârilor Comisiei Județene de Fond Funciar Timiș emise până la data controlului, privind validarea propunerilor prezentate de către comisiile locale de fond funciar cu privire la persoanele fizice radiate de pe anexele unor UAT-uri și trecute pe anexele altor UAT-uri, fără înștiințare și comunicarea modificărilor intervenite, precum și luarea la cunoștință a celor în cauză, în vederea stabilirii necesarului real al terenurilor solicitate spre a fi puse în posesie efectivă la care sunt îndreptățiți solicitanții de teren în baza legilor fonduri funciar”.

Familia fostului șef ROMSILVA, implicată într-unul dintre dosare

Un exemplu interesant îl are în prim plan pe Adam Crăciunescu, fost șef al ROMSILVA, o apariție controversată în presă de-a lungul timpului.

Miza? Firma fiului acestuia își dorea în proprietate cele 50 ha de teren pe care le are în concesiune în orașul Buziaș și pe care cultivă viță de vie, și plănuiește să le obțină cumpărând dreptul de proprietate de la o femeie care a moștenit aceeași suprafață, dar în altă localitate, respectiv în comuna Jebel.

Localitățile nu sunt învecinate ci se găsesc la 60 de km distanță.  Un astfel de troc nu este conform legii, arată specialiștii de la Administrarea Domeniilor Statului (ADS). Necesitatea schimbului de terenuri putea fi invocată doar dacă localitățile ar fi fost învecinate și cea care trebuia să facă retrocedarea nu dispunea, eventual, de resurse.

Abaterea de la lege a fost descoperită de Curtea de Conturi, auditorii transmițând Prefecturii Timiș o serie de măsuri ce se impun. ”În vederea înlăturării abateri prezentate (…) recomandăm analizarea în vederea clarificării situației privind trecerea dreptului de proprietate  aferent celor sute 50 ha de teren, având în vedere Acordul încheiat la data de 28.02.2012 și înregistrat la Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Timiș cu numărul 255/23.03.2017 între persoana îndreptățită și  SC Aramic Forest SRL. (…) Termen de realizare și raportare a tuturor măsurilor 29.11. 2019”, se arată în raportul Curții de Conturi Timiș.

Planul a fost creionat în 2011

Cum s-a acționat? Mai întâi trebuia identificat moștenitorul unei suprafețe de fix 50 ha, dispus să vândă pământul. A fost găsit, în 2011, la Jebel, localitate aflată la 60 km depărtare de Buziaș, în persoana Romaniței Ghilzon, ”titulara dreptului de proprietate privind terenul agricol revendicat de la autor Radu Maria Moise Livia”.

Femeia solicitase retrocedarea, i s-a respins inițial, dar în iulie 2011, i se admite contestația și se reconstituie dreptul de proprietate, în favoarea ei, ca moștenitoare. Peste exact șapte luni femeia încheie un acord de vânzare în fața unei avocate cu firma familiei ex-șefului ROMSILVA.

Romanița lipsește, dar o mandatează pe soția unui alt social-democrat local. Aceasta semnează cu compania fiului șefului ROMSILVA, SC Aramic Forest SRL din Giroc, reprezentată de Cosmin Crăciunescu, un acord prin care se stabilește la 345.000 de lei prețul terenului ce face obiectul restituirii dreptului de proprietate și termenul de 60 de zile de la înregistrarea acordului la Comisia Județeană pentru Stabilirea  Dreptului de Propietate Privată  Timiș (CJSDPP Timiș) asupra parcelei în discuție de către SC Aramic Forest SRL, pentru ca firma să achite prețul mandatarului vânzătorului.

Raport Curtea de Conturi Timișoara

 Birocrație pe repede înainte

Fix în ziua în care s-a stabilit suma de vânzare a terenului, 28 februarie 2012, Romanița Ghilzon solicită și Primăriei din Jebel să îi restituie terenul, dar nu în vatra satului, unde l-a avut familia ei, ci la Buziaș, unde există parcela concesionată de firma amintită care era dispusă să îl și cumpere.

Primăria Jebel acționează ”exemplar”. În câteva ore întocmește documentele necesare în vederea schimbului și le transmite autorităților județene.

O zi mai târziu, pe 1 martie 2012,  CJSDPP Timiș validează propunerea pentru radierea Romaniței Ghilzon cu suprafața de 50 ha de pe raza comunei Jebel și trecerea acesteia pe anexa 49 a orașului Buziaș.

ADS ”miroase” ceva

Eliberarea titlului de proprietate e întârziat de birocrația dintre Administrația Domeniilor Statului (ADS) și Prefectura Timiș.

În prima parte a anului 2013 reprezentanții ADS spun că se impune un document din care să rezulte că cererea de retrocedare nu face obiectul unei duble restituiri. O serie de documente legal cerute lipsesc din documentație.

În septembrie 2015, ADS notifică Prefectura Timiș că retrocedarea trebuie făcută în localitatea unde a existat terenul, adică Romanița Ghilzon nu are niciun drept să primească terenul familiei sale din Jebel în Buziaș.

Nemulțumiți de decizie, pe 1 noiembrie 2016, Romanița Ghilzon și SC Aramic Forest SRL cheamă în judecată ADS, CSDPP Timiș, comisiile locale de fond funciar Buziaș și Jebel, dar instanța le respinge ca prematură solicitarea.

Greșeală fatală: acordul de vânzare ajunge la Prefectură

Cumva, acordul de vânzare a terenului de la Buziaș încheiat între Romanița Ghilzon, în calitate de persoană îndreptățită, și SC Aramic Forest SRL, în calitate de investitor, a fost înregistrat la Prefectura Timiș în martie 2017.

O lună mai târziu Primăria Buziaș solicită Primăriei Jebel efectuarea demersurilor legale în vederea revenirii pe anexele localității a Romaniței Ghilzon, ceea ce se și întâmplă.

În 28 martie 2018 titlul de proprietate redactat este înaintat de către Oficiul de Cadastru și Proprietate Imobiliară Prefecturii Timiș, în vederea semnării.

Dar, surpriză. În baza unei solicitări, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) răspunde Instituției Prefectului că beneficiarul legilor fondul funciar care și-a înstrăinat drepturile care se cuvin potrivit acestor legi, anterior emiterii titlului de proprietate, nu mai poate fi împroprietărit.

Pentru a fi totul clar, Prefectura solicită noi lămuriri Primăriei Jebel, iar în februarie 2019 Romanița Ghilzon, care încă din 2012 și-a tranzacționat titlul de proprietate, dă o declarație în fals, pe propria răspundere, în care scrie că nu a făcut acest lucru. Documentul e transmis Prefecturii Timiș, care deține însă și dovada falsului, anume acordul dintre femeie și firma lui Crăciunescu, care implică suma vânzării, 345.000 de lei și dovada tranzacționării banilor.

”A fost un acord că persoana își va vinde terenul dacă va fi pusă în posesie, dar nu s-a mai pus. Alte probleme sunt în chestiune, aceasta nu e o problemă. Totul s-a făcut conform legislației. Acordul respectiv a fost reziliat ulterior”, a declarat pentru EVZ Adam Crăciunescu.

Povestea ajunge din nou în instanță

La începutul lunii octombrie, la Instituția Prefectului Județul Timiș, a avut loc ședinţa Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate. Pe ordinea de zi a fost și măsura lăsată de Camera de Conturi Timiș în urma controlului din acest an privitor la hotărârea Comisiei Județene prin care Romanița Ghilzon era retransferata de pe anexele orașului Buziaș pe cele ale comunei Jebel.

Cu privire la legalitatea acestui retransfer, în condițiile Legii 165/2013, există puncte de vedere diferite transmise institutiei de ANRP respectiv ADS, Comisia Județeana adoptând hotărârea formulării unei acțiuni în instanță. ”Am supus la vot să mergem în instanță pentru anularea transferului între unitățile administrativ – teritoriale. Eu vreau să respectăm legea și, existând aceste puncte de vedere diferite din partea celor două instituții, am decis să ne adresăm instanței pentru clarificare”, a declarat pentru EVZ prefectul de Timiș, Eva Andreaș.