Afaceri cu bani de la UE pentru cei defavorizați social

Cel puțin 20 de persoane care fac parte din categorii defavorizate sau vulnerabile vor fi instruite să-și demareze propria afacere, iar cele mai bune patru proiecte vor fi implementate.

Multe dintre persoanele ignorate de societate, care trăiesc cu subvenții de la stat ori sunt complet ignorate de autorități, cum sunt, de pildă, cazurile celor cu dizabilități sau aflate anterior în detenție, ar munci dacă li s-ar da ocazia.

Cu toate acestea, conceptul de „economie socială”, prin care astfel de persoane ar fi încurajate să se încadreze pe piața muncii, producând astfel valoare adăugată economiei, este aproape total necunoscut la noi.          

Termen-limită 15 aprilie

Un proiect care vizează crearea de „incubatoare de întreprinderi sociale în regiunea București- Ilfov”, finanțat de Uniunea Europeană, este derulat acum de Blocul Național Sindical (BNS).

Persoane care fac parte din categorii sociale vulnerabile - aparținând grupurilor minoritare, din familii numeroase sau monoparentale, dependente de droguri, victime ale violenței în familie, șomeri pe termen lung etc. - au posibilitatea de a fi consiliate și instruite în vederea demarării propriei afaceri și chiar să le fie finanțat acest plan, în medie cu 10-12 mii de euro. Cei interesați pot contacta BNS până la data de 15 aprilie. Ei vor fi intervievați pentru a se identifica situația lor generală, competențele, ideile lor de afaceri sau gradul de motivație.

Până acum, peste 150 de persoane au fost chestionate, dar BNS se așteaptă ca numărul lor să ajungă la circa 200. Până în prezent, cei mai mulți dintre cei intervievați ar dori să se lanseze în servicii gen comerț, ateliere auto și alimentație.          

Patru idei merg la drum

Cel puțin 20 dintre acestea vor intra în etapa următoare, de consiliere în vederea demarării unei afaceri. „Experții noștri îi vor ajuta să-și pună pe hârtie ideea de afaceri, vor fi învățați noțiunile de bază despre servicii/ produse, concurență, plan de vânzări, resurse umane, nivel salarial etc.”, a punctat Florin Bejan, manager de proiect.

Potrivit acestuia, multe idei au potențial de afacere și mulți au abilități să ocupe un loc de muncă, dacă sunt corect îndrumați. Patru dintre cele mai bune planuri, viabile economic, vor fi selectate în final și implementate până în luna august. Totodată, 12 din cele 20 de persoane vor fi angajate.

Afacerile vor beneficia de sediu, finanțare de început, servicii contabile și juridice etc. „O să îi ajutăm să își facă și o parte dintre contracte, la început. Multe companii cu care am discutat sunt deschise să își externalizeze unele servicii - call center, curierat, curățenie, arhivare etc.”, ne-a precizat Bejan.

Profiturile rezultate vor fi reinvestite în același scop social. De asemenea, proiectul-pilot se vrea a fi extins și în alte zone din țară.          

SPRIJIN PUBLIC

Suedezii, un exemplu de urmat

Autoritățile suedeze au conștientizat că astfel de „afaceri sociale” trebuie sprijinite și cu capital de imagine, pentru a putea deveni autonome în timp. Una dintre cele mai mari întreprinderi sociale, numită Basta, deschisă acum mai bine de 15 ani în apropiere de Stockholm, se bucură de clienți cum ar fi premierul Suediei, care și-a cumpărat mobilă din atelierul lor de tâmplărie.

Astfel, creată inițial pentru integrarea pe piața muncii a dependenților de droguri tari, Basta se susține acum din venituri proprii, are operațiuni în trei orașe și oferă locuri de muncă pentru peste 300 de persoane vulnerabile, inclusiv tineri care abandonează școala sau refugiați din Orientul Mijlociu. (Oana Crăciun)

12.000 de euro este valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată unei persoane în cadrul proiectului