Procurorii DNA au precizat ieri că Victor Ponta, al cărui nume este menționat în declarațiile unor martori, nu are nicio calitate în dosarul în care vor cercetarea a nouă foști miniștri. Omul-cheie al întregii anchete este afaceristul Claudiu Florică.Martorii din dosar au explicat cum lucra acesta..
Afaceristul Claudiu- Ionuț Florică (46 de ani), fostul director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), este unul din principalii martori ai DNA în dosarul celor nouă foști miniștri cercetați pentru fapte de corupție. Ancheta a explodat după ce mărturiile unor martori din referatul DNA au fost date publicității.
În centrul tuturor declarațiilor se află Florică, cel care a dat o șpagă de 20 de milioane de dolari către înalți funcționari și miniștri, pentru a câștiga contracte de aproape 260 de milioane de euro. „L-am cunoscut pe Claudiu Florică în anul 2000, el lucrând la Compaq România…În timpul guvernării Adrian Năstase, Compaq România a câştigat numeroase contracte în sectorul public printre beneficiari numărându-se: Ministerul Sănătății, MApN, Primăria Capitalei și alții,” declară unul dintre foștii parteneri.
Influența din Guvern
Primele întâlniri ale lui Florică au fost cu șefii de la Ministerele de Finanțe, Comunicațiilor și SGG. „Ca urmare a acestor întâlniri, în octombrie 2003, Claudiu Florică a călătorit la Roma, împreună cu ministrul Dan Nica, pentru a stabili cu acesta termenii și modalitatea în care urma să se încheie acest contract de licenţiere,” povestește un alt martor.
Sursa unică
„Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, fără nici o justificare, această decizie fiind luată de Guvern la presiunea premierului Adrian Năstase în urma discuţiilor lui Claudiu Florică cu Alexandru Bittner și Remus Truică privind cuantumul și modul de plată a mitei către persoanele politice implicate,” a explicat un alt partener al lui
„Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educației şi prin această presiune să oblige, practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract,” a povestit un alt martor.
În schimbul susținerii, a mai susținut martorul, FSC ar fi dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare, în baza unei donații.
DNA: „Până în acest moment, Ponta nu este suspect sau inculpat”
Procurorii DNA au deschis acest caz după o sesizare a Corpului de Control al primului ministru din mai, anul trecut. La momentul respectiv, Victor Ponta îi reclama pe miniștrii Valerian Vreme și Daniel Funeriu în legătură cu închirierea de licențe educaționale. Ulterior, ancheta s- a extins și a ajuns la cei nouă foști miniștri.
Totul a pornit în 2001 de la semnarea unui contract de achiziție publică fără licitație pentru dotarea școlilor cu calculatoare. Hotărârea de Guvern are ca inițiatori pe Ecaterina Andronescu (foto) și pe Mihai Nicolae Tănăsescu. În septembrie 2002, Ecaterina Andronescu a transmis către firma Siveco o invitație de participare pentru contractarea unui contract cu valoarea de 51.750.000 dolari. Ulterior, acest contract cadru a fost extins, tot fără licitație, fiind prelungit de mai multe ori sub diverse guverne. Într-o declarație de martor apare și numele premierului Victor Ponta. El s-ar fi întâlnit cu Claudiu Florică în vederea introducerii Fujitsu Siemens în afacere. În urma unei solicitări a EVZ privind calitatea premierului în acest dosar, procurorii au precizat că „în acest moment, persoana menţionată de dumeavoastră în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat, în dosarul la care faceţi referire”.
Contractele avute în vedere de DNA: închiriere de licenţe Microsoft în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009, contractul de închiriere de licenţe încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi firma lui Florică, în valoare de 129 milioane euro, derulat în perioada 2009-2013 și contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane euro.