Lovitură de teatru în Afacerea Corvetelor

Lovitură de teatru în Afacerea Corvetelor

Grupul italian Fincantieri își înjunghie pe la spate partenerii francezi de la Naval Group, încercând să le ia fața la două săptămâni după ce s-au aliat.

Nici nu s-a uscat cerneala semnăturilor de pe acordul din 15 iunie dintre francezii de la Naval Group și compania italiană Fincantieri, că aceștia din urmă au depus în România o acțiune împotriva proaspeților parteneri contestând imparțialitatea procedurii de cerere de ofertă privind cele patru corvete comandate de guvernul român și câștigate de Naval.

Astfel, potrivit ziarului economic francez La Tribune, Fincantieri a depus un recurs la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), un organism independent care judecă litigiile legate de corectitudinea cererilor de ofertă. CNSC a apreciat ca admisibilă solicitarea italienilor.

La Tribune consideră că prin această procedură, Fincantieri dorește să câștige timp pentru negocierea leadershipului, luând astfel fața noilor săi parteneri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru fabricarea celor patru nave de tip Gowind pentru România, Naval Group a cerut 1,2 miliarde de euro, olandezii de la Damen – 1,25 miliarde, iar Fincantieri – 1,34 miliarde.

Concluzia CNSC față de acțiunea italienilor este așteptată la sfârșitul lunii iunie.

Ziarul francez îl acuză pe Liviu Dragnea că „a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez și să tranșeze cererea de ofertă în beneficiul Damen”. Însă, continuă La Tribune, „astăzi, clanul Dragnea este pe cale de dispariție: omul forte al țării se află la închisoare (…) Andrei Ignat, director pentru armament în Ministerul Apărării, a fost concediat în urma unui audit demarat totuși de un apropiat al lui Liviu Dragnea, Gabriel Leș, ministrul Apărării, ccu acordul prim-ministrului, de asemenea o apropiată a omului forte al PSD.”

În ianuarie, România a suspendat cererea de ofertă „la presiunile lui Liviu Dragnea”, scrie publicația citată, ceea ce „părea primul pas al voinței părții române de a da deoparte Naval Group”. Andrei Ignat a invocat atunci suspiciuni de ilegalitate în desfășurarea procedurii.