Consilierii Generali ai PNL au vrut să treacă Complexul din Șoseaua Nordului de la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) la Administrația Fondului Imobiliar (AFI). Miza era că AFI putea să vândă la ce preţuri voia şi cui voia
Evaluat la câteva mii de euro pe metrul pătrat, „Cartierul Francez”, situat între Şoseaua Nordului şi strada Nicolae Caranfil din Sectorul 1 al Capitalei, ar putea fi o mină de aur pentru orice om potent financiar. Săptămâna trecută, oamenii din subordinea liberalului Răzvan Sava, primarul interimar al Capitalei, dar şi candidatul la Primăria Sectorului 4, au încercat să ascundă, într- o hotărâre, faptul că voiau să treacă imobilul din Şoseaua Nordului nr. 114-140, de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) la Administraţia Fondului Imobiliar (AFI).
Pe 31 martie, pe ordinea de zi a Ședinţei Ordinare de la Primăria Capitalei erau trecute 32 de proiecte. Pe niciunul din acestea nu se regăsea vreo tranzacţie legată de Satul Francez. Însă, cine s-a uitat mai atent la proiectul de hotărâre cu numărul trei, privind majorarea numărului total de posturi la unele instituţii publice de interes local al municipiului Bucureşti, a putut observa paragraful bine strecurat prin care se dorea „tunul” Complexului Sat Francez. La adresa mai sus menţionată, pe terenul respectiv, se află şapte vile identice.
Mai mulţi consilieri au cerut scoaterea articolului din Proiectul de Hotărâre, pentru suspiciune de fraudă
Persoane publice, în casele ALPAB
Întrebat dacă aceste vile sunt ale ALPAB, angajatul ne-a răspuns: ,,Da. Aici locuiesc chiriaşi. Şi sunt şi multe persoane publice, dar nu vă pot da numele. Eu mă retrag, să nu fiu văzut. O zi bună!”, ne-a spus agentul, vizibil speriat. Prinşi în flagrant, „băieţii deştepţi” ai primarului general au dat înapoi şi au renunţat la „tunul” pe care voiau să-l dea în „Satul Fracncez”.
FOTO:Imobilele se află pe Şoseaua Nordului, una dintre cele mai scumpe zone din Bucureşti
Satul Francez a intrat în posesia Primăriei Capitalei în momentul în care firma care avea permisiunea să demareze începerea unui proiect imobiliar pe terenurile oamenilor nu a mai putut plăti creditul. Iar de aici binecunoscutul scandal dintre Municipalitate şi Costică Constanda, omul de afaceri care a cumpărat, înainte de 2000, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha de teren din Satul Francez, iar municipalitatea i-a dat la schimb aceeași suprafață în Parcul Bordei. Pentru că a vrut să ridice clădiri, iar Primăria s-a opus, pentru că era spațiu verde, Constanda s-a adresat instanței. După cinci ani, instanța i-a dat câștig de cauză, obligând Consiliul General să-i plătească 18 milioane de euro. Ca să nu-i dea banii, Consiliul i-a dat 2,8 ha în Satul Francez și s-a obligat să-i aprobe un PUZ. În iulie 2011, s-a aprobat anularea înțelegerii și despăgubiri de 200 de milioane de euro. În noiembrie 2013, Curtea de Apel a scăzut despăgubirile la 160 de milioane de euro. Atât Constanda, cât și Primăria au declarat recurs. Omul de afaceri a făcut o ofertă Primăriei: e dispus să vândă 24.000 de metri pătrați și 15 vile din Satul Francez pentru 120 de milioane de euro și să renunțe la despăgubiri în valoare de 160 de milioane de euro.