AEP refuză, PSD plătește. Cum și-au recuperat banii europarlamentarii

PSD a transferat în această săptămână candidaților partidului la europarlamentare 2,6 milioane de lei, pentru a le deconta sponsorizarea campaniei electorale. Sumele provin din subvenția primită de la bugetul de stat.

PSD a transferat în această săptămână candidaților partidului la europarlamentare 2,6 milioane de lei, pentru a le deconta sponsorizarea campaniei electorale. Sumele provin din subvenția primită de la bugetul de stat.

Această măsură vine după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decis să nu le returneze sumele cheltuite în campania electorală, din cauza unor probleme la semnăturile de pe documente. Până la urmă iată că membrii PSD care au folosit finanțare privată în campania de la europarlamentare nu au rămas în pagubă, partidul acoperind cheltuielile lor, dar tot cu bani publici Anterior,. Printre beneficiari se numără Claudiu Manda, care cheltuise peste 430.000 de lei și Rovana Plumb către care partidul virase deja 800.000 de lei.

Astfel, în conturile partidului s-au transferat 2,6 milioane de lei către 20 de candidați care au contribuit cu bani la campania din luna mai.

Este pentru prima dată când un partid politic folosește banii din subvenția primită de la stat, pentru a-i trimite în conturile candidaților care nu au beneficiat de rambursare de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Această prevedere nu apare în legea privind finanțarea campaniilor electorale, printre destinațiile unde pot fi folosiți banii primiți lunar subvenție de la stat, de către partidele parlamentare.

Cei care așteptau banii de la partid au început să primească sms-uri de la bănci pe 11 decembrie. Intraseră sumele cheltuite la europarlamentare, după ce PSD încasase subvenția lunară de 11,97 milioane de lei. În 2019, în vistieria social-democraților au intrat aproape 144 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Cum a pierdut PSD rambursarea de la europarlamentare Potrivit legii finanțării campaniilor electorale, votată în 2015, candidații care au venit cu bani de acasă pot cere rambursarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, dacă partidul pe care îl reprezintă a trecut de un prag electoral de 3%. Era și cazul PSD, care a reușit să ia peste douăzeci de procente la europarlamentare.

În campania PSD din luna mai, s-au folosit 28 de milioane de lei din subvenția încasată de partid. Acești bani nu se mai rambursează, deoarece au venit deja din bugetul de stat.

Guvernul Dăncilă a dat o Ordonanță de Urgență în luna februarie prin care subvenția primită de partidele politice poate să fie folosită în campaniile electorale. Erau ajutate astfel partidele parlamentare, deoarece doar ele primesc subvenția lunară.

În campania electorală pot exista însă și finanțări private. Candidații PSD au venit de acasă cu 3,47 milioane de lei, fie că s-au împrumutat, fie că reprezintă economiile lor. Aceste sume sunt decontate ulterior de Autoritatea Electorală, dar există și un risc, pe care l-au descoperit candidații PSD. Legea spune că pentru a beneficia de rambursare, sumele trebuie să fie justificate, iar documentele depuse trebuie să fie în regulă.

Prin două decizii, una în luată în luna august, cealaltă în luna septembrie, AEP a stabilit că PSD nu a respectat legea când a întocmit cererea de rambursare a sumelor de la europarlamentare. Problema a fost că documentele au fost semnate de fostul trezorier, Mircea Drăghici, iar partidul nu a putut demonstra ce calitate avea aceasta în momentul depunerii cererii de rambusare.

Cei 21 de candidați PSD au rămas astfel cu o pagubă de 3,47 de milioane de lei. Autoritatea Electorală a fost dată în judecată de partid, dar procesul va dura cel puțin câțiva ani.

Candidații păgubiți au cerut partidului să lea dea sumele cheltuite. Viorica Dăncilă a blocat orice transfer al vreunei unei sume din conturile partidului până nu se termină campania pentru prezidențiale. Decizia luată în partid a fost ca din subvenția încasată în luna decembrie să fie plătită și această pagubă a candidaților de la europarlamentare, scrie romania.europalibera.org.