Reprezentantii la Bucuresti ai institutelor si centrelor de cultura straine au urmarit campania EVZ "Cele 7 minuni ale Romaniei" si ne-au spus ca astfel de initiative sunt necesare.
„Mi se pare foarte interesanta aceasta initiativa. Asa, poate, autoritatile romanesti vor deveni constiente de faptul ca unele „minuni” nu sunt destul de ingrijite”, spune Joaquin Garrigos, directorul Insitutului Cervantes din Bucuresti.
„E foarte bun acest demers si, in general, astfel de campanii. Sunt foarte utile pentru ca ajuta oamenii sa constientizeze valoarea patrimonului lor cultural si spiritual, prin intermediul mass-media”, adauga si Alberto Castaldini, director al Institutului Italian de Cultura din Bucuresti.
La randul ei, Liliana Biglou, directorul British Council, recunoaste ca „Romania are nevoie de asemenea campanii prin care sa-si faca cunoscute frumusetile atat in tara, cat si in strainatate. Spania si Portugalia sunt exemple elocvente despre felul in care branduri de tara puternice au contribuit la prosperitate si la crearea unei reputatii excelente”, spune Biglou.
Parerea lor este impartasita de atasatul cultural al Ambasadei SUA, Kathy Kavalec. „Campania EVZ este un mod extraordinar de a promova interesul fata de numeroasele atractii ale Romaniei. Unul dintre principiile de marketing este sa-ti cunosti propriul produs si sa-l poti descrie in mod atractiv si convingator. Sper ca aceasta campanie le va aminti romanilor ca traiesc intr-o tara minunata”, spune Kathy Kavalec.
Unde si-ar petrece vacanta Daca ar veni in Romania in vacanta, profesorul Alberto Castaldini, director al Institutului Italian de Cultura din Bucuresti, ar vizita mai intai orasele saxone din Transilvania si manastirile din Moldova.
Liliana Biglou, director British Council, spune ca n-a apucat sa viziteze Romania atat cat si-ar fi dorit, dar are cinci locuri care i-au placut in mod deosebit: Ateneul Roman, Manastirea Argesului, Sibiul istoric, Castelul Peles si Cetatea Sighisoarei.
Toate acestea sunt monumente care reusesc sa integreze cultura romaneasca in cea europeana, sunt dovezi ale modernitatii care pastreaza si pun in valoare traditia, spune Biglou.
Toth Istvan, directorul adjunct al Centrului Cultural Ungar din Bucuresti, ar vizita mai multe locuri daca ar fi un turist oarecare in Romania. Intai si intai s-ar duce in Maramures, pentru a admira bisericile, ar trece pe la Cheile Bicazului si pe la manastirile din Moldova, ar merge in Delta Dunarii, pe Transfagarasan si apoi prin Targu-Mures, sa vada Piata Trandafirilor si Cetatea. In plus, ar dori sa asculte un taraf romanesc si sa ia parte la un concert la Ateneul Roman.
Atasatul cultural american Kathy Kavalec stie foarte bine unde s-ar duce atunci cand ar veni in vacanta in Romania: „M-as duce in Transilvania, la Sighisoara si in imprejurimi, pentru a vedea numeroasele monumente istorice si frumusetea peisajului rural. Apoi m-as retrage in Maramures, timp de o saptamana, pentru a ma bucura de frumusetea unui stil de viata traditional”.
La randul lui, directorul Institutului Cervantes, Joaquin Garrigos, a marturisit ca le recomanda mereu compatriotilor care vin in Romania trei zone speciale: Delta Dunarii, manastirile din Bucovina si cetatile transilvanene.
Motivul: „Este o varietate a ceea ce poate oferi Romania: natura, arta religioasa ortodoxa si o cufundare in imparatia austro-ungara. Dar toate cu o autenticitate pe care vizitatorii n-o vor gasi, desigur, in alte tari europene”, explica Garrigos.
„Am facut fotografii la Sighisoara”
Kathy Kavalec spune ca Ambasada SUA se implica mult in promovarea Romaniei ca destinatie turistica. Spre exemplu, ambasada a acordat un imprumut nerambursabil National Geographic Society pentru publicarea primului ghid turistic al Romaniei, proaspat lansat pe piata si care va fi distribuit in numeroase tari.
„Incerc si eu sa-mi aduc contributia, pe cat se poate, dat fiind ca sunt pasionata de fotografie. Fac fotografii de fiecare data cand calatoresc in Romania. Unele dintre ele, inclusiv doua facute la Sighisoara, au fost publicate in noul ghid britanic „Inside Guide” Romania”, povesteste Kathy Kavalec.
De altfel, Kavalec spune ca a calatorit foarte mult in Romania, tara care ii aduce aminte de Spania din punctul de vedere al potentialului turistic.
„Exista foarte multe locuri pe care vizitatorii le pot descoperi si aprecia. De exemplu, anul trecut am vizitat o cripta romana in Constanta, foarte bine conservata, care necesita cateva lucrari suplimentare inainte de a fi deschisa publicului. Sper ca Romania sa urmeze exemplul Spaniei si sa investeasca in conservarea, renovarea si promovarea tuturor monumentelor sale istorice”, explica atasatul cultural american.
> Cetatea Sighisoara > Biserica Neagra din Brasov
> Sibiul istoric > Biserica romano-catolica Sfantul Mihail - Cluj
> Manastirea Voronet > Palatul Kretulescu - Bucuresti > Delta Dunarii (nu a fost inclusa in campania EVZ, fiind un monument al naturii, nu creat de om - n.r.)
LISTA LUI TOTH
> Centrul Clujului > Sibiul istoric
> Palatul Culturii din Targu-Mures > Castelul Peles
> Manastirile pictate din nordul Moldovei > Bisericile de lemn din Maramures > Ateneul Roman
LISTA LUI CASTALDINI
> Manastirile pictate din nordul Moldovei > Cetatea Sighisoarei
> Biserica Neagra - Brasov > Manastirea Curtea de Arges
> Biserica Sfantul Mihail - Cluj > Catedrala din Alba-Iulia > Sibiul istoric
LISTA LUI KAVALEC
> Cetatea Sighisoarei > Sibiul istoric
> Cimitirul vesel din Sapanta > Piata Sfatului - Brasov
> Piata Unirii - Timisoara > Palatul Culturii - Iasi > Palatul Brancovenesc din Potlogi
LISTA LUI BIGLOU
> Ateneul Roman > Manastirea Argesului
> Sibiul istoric > Castelul Peles > Cetatea Sighisoara