Adriana Săftoiu își bate joc de vechii liberali

Abia promovată prim-vicepreședinte PNL, Adriana Săftoiu le dă sfaturi tot mai agresive colegilor din partid. Momentul culminant a fost cel în care ea a sugerat că sunt agramați și nu sunt în stare să scrie o compunere în care să explice ce vor. Cei vizați au reacționat indignați.

Fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Băsescu a scris, pe pagina ei de Facebook, că dacă ar putea le-ar propune colegilor din partid, care vor să fie pe listele pentru alegerile parlamentare, să redacteze „un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată”. În postare, ea a sugerat că mulți dintre colegii ei ar fi agramați. „Cum ar fi să am posibilitatea să le cer tuturor celor care vor să candideze să scrie un eseu despre motivul pentru care vor să candideze încă o dată sau prima dată. Fără să fie ajutați de un consilier, de un prieten, de goagăl. Să scrie ei, simplu, care cred că le este misiunea. Cu gramatica din dotare, fără să fie obligaţi să gloseze pe teme filosofice de morală politică”, a scris purtătorul de cuvânt al PNL. Adriana Săftoiu consideră că „electoratul ar aprecia măcar sinceritatea lor, chiar și a celor care vor recunoaşte că fără un loc în Parlament nu mai au nici un loc de muncă”. Acum câteva săptămâni, ea le-a recomandat colegilor din PNL care au deja trei mandate în Parlament „să facă un pas în spate”. Printre liderii importanți care au mai mult de trei mandate se află deputaţii Eugen Nicolăescu, Cezar Preda și Roberta Anastase, precum și senatorii Puiu Haşotti, Traian Igaş și Anca Boagiu. Și co-președintele PNL Vasile Blaga este în aceeași situație, dar el și-a anunțat deja candidatura pentru un al șaselea mandat de senator.

Săftoiu îi trimite pe liberali înapoi la școală. Ea le cere eseu pentru a trece proba la alegerile parlamentare

„Nu suntem agramați sau asistați social”

Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a declarat, pentru EVZ, că nu vede rostul propunerii de a scrie un eseu de explicare. El a spus că liberalii care vor să candideze trebuie oricum să-și facă o autoevaluare pe baza unor criterii legate de activitatea politică, profesională, competențele și experiențele lor. „Când ți-ai depus candidatura îți și motivezi chestiunea aceasta prin îndeplinirea acelor condiții. Deci vine ca un fel de, impropriu spus eseu, ca un fel de prezentare”, a afirmat Popa. Senatorul liberal s-a întrebat și ce ar trebui „să fie parlamentarul de meserie, ca să fie bine” și a arătat că, dintre colegii săi, unii sunt profesori sau medici, el fiind inginer. Ion Popa a adăugat că nu și-ar permite niciodată să facă aprecieri la adresa colegilor săi, „cât de frumoși sunt, cât de deștepți sau cât de credincioși”. Despre sugestia lui Săftoiu făcută liberalilor cu peste trei mandate, Popa a declarat că „cine spune ceva de genul acesta, spune pe cont propriu”. Deputatul Diana Tușa a scris, pe Facebook, că nu înțelege „ce-i determină pe unii să-și umilească colegii, care este motivația lor interioară pentru a face acest lucru”. „Colegii mei nu sunt agramați, reduși mintal sau asistați sociali, cum sugerează dna. Săftoiu. Unii dintre ei chiar lucrează la Programul de Guvernare al PNL. Să înțelegem că acest program este făcut de agramați și de oameni fără ocupație?”, a scris Tușa. Ea a provocato pe Săftoiu la un concurs de gramatică a limbii române.

 

Bușoi apără veteranii

Cristian Bușoi, președintele PNL București, a afirmat că nimeni nu va fi exclus de pe listele pentru parlamentare pe criterii legate de numărul de mandate. „Avem nevoie de colegii cu experiență, cunoscuți de către electorat și asociați cu partidul. Un partid nu poate face campanie cu politicieni a căror notorietate se construiește în campanie”, a spus Bușoi. De altfel, majoritatea veteranilor din PNL au anunțat că ignoră recomandările lui Săftoiu și vor candida.