Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasadorul american, mesaj cu tâlc pentru români la comemorarea 11 septembrie!
Ambasadorul american, mesaj cu tâlc pentru români la comemorarea 11 septembrie!

Ambasadorul american, mesaj cu tâlc pentru români la comemorarea 11 septembrie!

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a vorbit despre atacurile de la 11 septembrie ce au avut loc în urmă cu 19 ani.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman:Prieteni, vă mulţumesc că v-aţi alăturat în această dimineaţă pentru a onora această zi închinată victimelor atentatelor din 11 septembrie. Astăzi, aşa cum a fost şi ziua de 11 septembrie 2001, este o zi extraordinară, fără niciun nor pe cer. Totuşi, astăzi este o zi de comemorare şi amintire sumbră, precum şi de determinare. De la sosirea mea în decembrie anul trecut, am experimentat împreună multe premiere şi acum stăm aici … împreună … pentru a marca prima noastră comemorare a evenimentelor de la 11 septembrie 2001, o zi pe care lumea nu o va uita niciodată…”, a declara la ceremonia de comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2001.

El a mărturisit că: ziua de 11 septembrie va reprezenta nu numai o mare pierdere, ci şi o zi de reflecţie despre curajul şi hotărârea poporului american, de la familiile victimelor la pompierii, poliţiştii, personalul de intervenţie în situaţii de urgenţă şi bărbaţii şi femeile curajoase în uniformă. Aceasta este o zi de doliu şi amintire, precum şi o zi de inspiraţie. Ceea ce s-a întâmplat acum 19 ani nu ar trebui să se mai întâmple niciodată, a declarat ambasadorul.

Ambasadorul a evocat memoria celor aproape 3.000 de victime ale atacurilor

Victimele nevinovate erau din toate categoriile sociale şi din toate mediile. Nu făcuseră absolut nimic pentru a-i răni pe cei care i-au atacat. Au fost o ţintă doar pentru că provin din naţiunea care reprezintă tot ceea ce urăsc duşmanii noştri – o ţară care îmbrăţişează libertatea, drepturile omului, decenţa şi demnitatea individuală. Pentru simplul fapt că erau americani, au fost ucişi în turnurile noastre, la Pentagon şi pe câmpurile noastre. A fost o acţiune mişelească şi josnică. Făptaşii sunt demni de tot dispreţul, a spus ambasadorul.

Zuckerman a povestit că la 11 septembrie era la New York şi a văzut cele două turnuri World Trade Center prăbuşindu-se şi un oraş fantastic aproape paralizat: Este o imagine pe care nu o voi uita niciodată. Amintirile oribile din acea zi marchează un moment de cotitură de neuitat în viaţa mea. Ştiam atunci că lumea noastră se schimbase pentru totdeauna. Ştiam că războiul împotriva terorii va fi la fel de dificil, pe cât este de esenţial. Şi ştiam că America poate realiza orice atunci când acţionează cu hotărâre pentru un obiectiv clar, a mai spus el.

Adrian Zuckermana vorbit despre duşmanii libertăţii

Am învins şi vom continua să învingem duşmanii libertăţii şi vom continua să îi vânăm pe cei care ar aduce violenţa în ţara noastră. Nu avem de ales, dacă vrem dreptate pentru acele vieţi pe care ni le-au furat şi dacă dorim să lăsăm o lume mai paşnică pentru copiii şi nepoţii noştri. Duşmanii noştri au reuşit să ne fure pe cei dragi şi pacea noastră, dar au reuşit, de asemenea, să arate lumii, din nou, că cei din echipele de intervenţie sunt printre cele mai curajoase şi altruiste persoane, că nu există un prieten mai bun şi niciun duşman mai de temut decât armata noastră şi că, deşi căutăm pacea, nu vom fi victimizaţi sau ţinuţi ostatici de actori maligni, a mai spus ambasadorul  Zuckerman.

Ambasadorul SUA a afirmat că Statele Unite sunt: o forţă care luptă pentru bine, pentru libertate, pentru decenţă umană şi pentru democraţie. Statele Unite vor proteja aceste valori împotriva tuturor celor care încearcă să ni le ia. Nu ne vom pleca niciodată în faţa forţelor răului, terorismului, nedreptăţii şi opresiunii.

Şi continuă: Mă rog pentru aceia dintre voi care i-aţi pierdut pe cei dragi sau prietenii în această zi, în urmă cu 19 ani, să fi găsit alinare pe parcursul acestor ani. Ca naţiune şi ca popor, trebuie să onorăm întotdeauna memoria fiecărei persoane pe care am pierdut-o în acea zi oribilă, a concluzionat  ambasadorul SUA la Bucureşti, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: