Fostul judecător CSM Adrian Toni Neacșu explică ceea ce e de înțeles dincolo de decizia Curții Constituționale: s-a jucat la cacialma, pentru a dizolva Parlamentul.
”Din soluție rezultă că acest conflict a fost creat prin desemnarea de către Președinte a unui candidat de premier fals, la cacealma, cu încălcarea principiului loialității constituționale, nu pentru a asigura un Guvern ci pentru a dizolva Parlamentul și a provoca alegeri anticipate. Conflictul nu constă în desemnarea din nou drept candidat a premierului demis prin moțiune de cenzură. Mandatul premierului desemnat fiind neconstituțional, procedura de consultare trebuie reluată, Președintele urmând să facă o nouă desemnare cu bună credință constituțională, în persoana acelei persoane care poate asigura o majoritate parlamentară.
Acesta poate fi chiar Ludovic Orban, dacă face dovada unei prezumtive majorități care ar putea să-l investească premier (iar nu a unei majorități care să voteze împotriva). În mod normal din acest moment în discursul Președintelui nu se vor mai regăsi referiri la dizolvarea parlamentului, toate aceste ieșiri publice ale lui fiind folosite drept dovezi în soluționarea cererii de astăzi de la CCR. Am spus-o într-o postare mai veche, dacă tăcea și făcea președintele putea desemna pe oricine. Așa vorba a bătut...”, notează avocatul Adrian Toni Neacșu pe Facebook.
Curtea Constituțională a admis, luni, sesizarea PSD și a decis că nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier nu respectă Constituția. Social-democrații au reclamat că premierul propus, Ludovic Orban, nu are susținerea unei majorități parlamentare, așa cum cere legea fundamentală, iar magistrații le-au dat dreptate.