Evenimentul Zilei > Social > Adrian Streinu Cercel explică de ce sunt importante restricțiile. Totul s-a decis între liderii lumii. „Orice este posibil”
Adrian Streinu Cercel explică de ce sunt importante restricțiile. Totul s-a decis între liderii lumii. „Orice este posibil”

Adrian Streinu Cercel explică de ce sunt importante restricțiile. Totul s-a decis între liderii lumii. „Orice este posibil”

Adrian Streinu Cercel a vorbit despre probabilitatea de impunere a unor noi restricții pentru a combate răspândirea coronavirusului, în contextul în care valul patru al pandemiei se extinde la nivel european. România trebuie să aibă un plan concret prin care să acționeze împotriva noului val de infectări, spune președintele Comisiei de Sănătate din Senat.

Adrian Streinu Cercel a explicat de ce este nevoie de noi restricții. Medicul a declarat că mai multe foruri de la nivel mondial au ajuns la un consens în ceea ce privește debutul celui de-al patrulea val de pandemie, generat de noile infecții cu tulpina Delta a coronavirusului, iar în acest context, orice poate fi posibil când vine vorba de măsuri restrictive.

„Orice este posibil dar, repet, aceste măsuri restrictive sunt mai puțin importante. Important este că lumea trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna că vaccinul este ceva extraordinar de util pentru noi. Din toate datele până acum s-a demonstrat că vaccinurile pot proteja împotriva tulpinii Delta.

Una este să te infectezi și alte este să faci boală. Am spus şi cu alte ocazii că vaccinurile protejează în interiorul organismului nostru și nu la nivelul mucoasei respiratorii sau mucoasei nazale. Ne putem infecta putem deveni pozitivi, vom transmite mai departe virusul, dar cu siguranță nu vom face o boală severă”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Vaccinarea cu a treia doză – doar pentru persoanele vulnerabile

Întrebat despre posibilitatea imunizării cu cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus, Adrian Streinu Cercel a spus că nu consideră necesar, potrivit ultimelor studii, ca acest demers să aibă loc. Dacă se va hotărî vaccinarea cu o nouă doză de ser, atunci imunizarea va avea loc doar în cazul persoanelor vulnerabile.

„Este puțin probabil mai ales că în toate studiile pe care le-am văzut această doză potențială a treia este recomandată persoanelor care sunt cu imunodepresie de fond și respectiv în unele cazuri personalului medical sanitar, dar nu pentru toată lumea.

Ca atare lucrurile vor putea diferi în funcție de evoluția contextului epidemiologic dar lumea trebuie să înțeleagă cu o persoană care nu este vaccinată și se infectează va transmite mult mai mult virusul populație și în jur pentru că rata de înmulțire a acestui virus la nivelul mucoasei nazale este de circa 6-8 ori mai mare decât la persoanele vaccinate, de aceea este bine să ne vaccinăm.

Aglomerația favorizează răspândirea COVID-19

Trebuie găsită o cale de mijloc și trebuie găsită foarte repede, timpului trece fantastic de repede. Luna august este o luna plina de concedii respectiv de aglomerație și avem foarte multe locuri în care sunt foarte multe persoane și care evident nu poartă mască, deci ca acolo transmiterea este la ea acasă.

Dacă nu ne vaccinăm putem să ajungem la mii de cazuri pe zi în câteva săptămâni, undeva la 4-6 săptămâni. Acest lucru este total de nedorit pentru că lumea medicală este obosită, a trecut un an și jumătate s-a lucrat 24 din 24, 7 din 7 toată lumea este ca să spun așa obosită. Apariția unui nou val cu cazuri severe și cu internării în terapie va fi foarte greu de dus de lumea medicală”, a spus Adrian Streinu Cercel la Antena 3.