Dosarul „Mită la Parlamentul European”. Adrian Severin îi vrea „chezaşi” în instanţă pe Traian Băsescu şi George Maior

Dosarul „Mită la Parlamentul European”. Adrian Severin îi vrea „chezaşi” în instanţă pe Traian Băsescu şi George Maior

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost audiat la Instanța supremă timp de mai multe ore, pe parcursul cărora a dat detalii despre contractul de consultanţă pe bani grei încheiat cu jurnaliştii sub acoperire de la „The Sunday Times” şi despre care ar fi fost miza compromiterii lui în dosarul „Mită la Parlamentul European”

Fostul europarlamentar Adrian Severin a compărut, ieri, în faţa Completului de 5 judecători de la Instanţa supremă şi a dat detalii judecătorilor în dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisionea a două persoane de a primi 100.000 de euro pentru a vota în Parlamentul European (PE) conform intereselor firmei pe care aceştia o reprezentau. În realitate, cele două persoane erau reporteri incognito ai „The Sunday Times”.

Consultant pentru lobbyşti

Adrian Severin are o versiune diferită de cea a procurorilor: el spune că nu s-a oferit să facă lobby în schimbul banilor, ci să asigure servicii de consultanţă. Acum, fostul europarlamentar a cerut Completului de 5 judecători audierea fostului preşedinte Traian Băsescu şi a fostului şef al SRI George Maior. Acesta a relatat că imediat după izbucnirea scandalului cu jurnaliştii de la „The Sunday Times” a vorbit cu preşedintele de atunci, Traian Băsescu, iar acesta i-ar fi spus: „Din informaţiile pe care le avem eşti nevinovat şi tratăm acest caz ca pe o problemă de securitate naţională”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Severin spune că în momentul încheierii contractului de consultanţă l-a informat „pe reprezentantul serviciilor de informaţii de la misiunea României din Uniunea Europeană” cu scopul de a verifica firma de lobby. „Mi s-a spus că nu sunt probleme”, a spus Severin.

„Într-o discuţie cu reprezentanţii firmei, aceştia miau spus că au o problemă cu directiva privind deşeurile electrice, fără a se pronunţa explicit implicarea mea în depunerea unor amendamente sau să votez. Pentru a crea o anumită imagine - mi-am dat seama mai târziu - ei miau spus ce doresc să fie modificat, după care au adăugat că întrucât contractul (n.r. - de consultanţă) nu era semnat, munca mea va fi remunerată conform onorariului convenit de 4.000 de euro pe zi”, a spus fostul europarlamentar.

Cum a justificat sumele mari

Severin a arătat că în PE erau 750 de parlamentari. „Este o nebunie să te gândeşti că o firmă poate să plătească peste 300 de parlamentari cu 4.000 de euro fiecare, ca să obţină votarea unui amendament”, a spus Adrian Severin. Potrivit contractului, Adrian Severin urma să primească 100.000 de euro pe an pentru a participa la lucrările unui consiliu de consultanţă şi 4.000 de euro pe zi, pentru „servicii suplimentare”. Întrebat de judecătorul Ionuţ Matei dacă nu i se pare mult pentru serviciile prestate, Severin a răspuns: „Astea sunt tarifele care se practică. Monica Macovei a luat 100.000 de euro pentru consultanţă. Poate vi se pare mult pentru prea puţin. Noi trebuie să judecăm aici cum este lumea de acolo. Vi se pare prea mult?”. Severin a mai spus că în 2011 a primit de la un oficial ucrainean informaţia că este ţinta unei înscenări, pentru a fi compromis.

Severin, despre miza scandalului

„Miza era rolul pe care eu îl jucam în problema integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Jurnaliştii britanici au fost folosiţi ca un instrument de cineva, care a dorit compromiterea mea. Eu ştiu cine s-a aflat la originea acţiunii de compromitere, dar nu vreau să dezvălui acum. Sigur nu este din România. Ceea ce s-a întâmplat cu scandalul Sky News ne arată un mod de operare, care nu poate fi tolerat”, a adăugat Adrian Severin. Tot acum, Adrian Severin le-a cerut judecătorilor ca cei doi jurnalişti de la „The Sunday Times” să fie audiaţi în România. Completul de 5 judecători a rămas în pronunţare pe cererile de audiere făcute de Adrian Severin, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 14 noiembrie.