Dezacord în rândul românilor. Fuzionarea funcțiilor de premier și președinte nu este dorită

Klaus Iohannis. Sursa foto: Facbook

56% din cei 10.000 de respondenți unui sondaj realizat de Mediafax-ZD-Aleph News nu susțin fuzionarea funcțiilor de premier și președinte într-o singură funcție executivă care să fie votată direct și uninominal, în timp ce doar 44% sunt de acord.

În această situație, Adrian Sârbu subliniază că prin alegerea directă, uninominală și electronică, președintele va deveni cea mai importantă autoritate executivă responsabilă de dezvoltarea României, de apărarea ei și de gestionarea resurselor cetățenilor în interesul și beneficiul acestora.

Adrian Sârbu: Instituția președintelui este o instituție degeaba

Adrian Sârbu a exprimat uimirea față de votul românilor, remarcând că Instituția Președintelui este nefolositoare, în special deoarece consumă sute de milioane.

Mai mult, spune acesta, atunci când adaugi și cheltuielile mascate prin SPP, care este un serviciu dedicat exclusiv președintelui, realizăm că se cheltuie probabil pentru aceste două instituții, undeva în jur de un miliard de lei, pentru o instituție care ar trebui să fie efectivă și executivă, dar nu este.

Deși românii vor două instituții pentru că au impresia că cea a președintelui e una de control, Adrian Sârbu remarcă ideea că Iohannis nu a fost deloc un „președinte-controlor”.

„În cazul lui Klaus Iohannis a fost președintele-chiulangiu. Și-a abandonat din prima zi… e președintele al cărui palmares e egal cu nimic. Cred că trebuie să te gândești, te rog, sigur, decizia îți aparține, că într-o viitoare schimbare a Constituției către care trebuie să mergem odată cu votul electronic, cu votul uninominal, noi trebuie să ne așezăm după modelul american, singurul eficient.

Evident, asta înseamnă că parlamentul nu se alege pe listă. Tu ai spus-o. Vrei să-l alegi direct. Evident, asta înseamnă că funcțiile principale executive nu se aleg pe listă și în primul rând președintele. Dar cel mai important lucru este următorul: în momentul în care vei alege direct nu va mai fi președintele-arbitru.

Vei fi tu arbitru. Și președintele este cel mai important executiv, cel mai capabil român din acel moment, de a derula un proiect de creștere a României, Românie care are nevoie azi de apărare și nu e apărată, are nevoie de copii, nu populație, care să fie crescuți și educați. Nu se ocupă de asta”, a mai transmis Adrian Sârbu.

Singurul arbitru într-un stat este votantul

Acesta a exprimat în continuare ideea că singurul arbitru într-o țară în ziua de astăzi este votantul. Astfel nu e nevoie ca o persoana precum Klaus Iohannis să ne conducă.

Și, mai presus de toate, are nevoie de a-ți administra banii tăi care, astăzi, sunt 130 și ceva de miliarde de euro în buget, cu pensii, alocații, cu tot ce vrei, de a-ți administra acești bani în interesul și în folosul tău. Principiile Constituției sunt OK.

Execuția instituțiilor sau propunerile de execuții nu sunt în regulă sau se dovedesc astăzi a fi desuete. Asta cred eu. Singurul arbitru într-o țară în ziua de astăzi ești tu, votantul. Și din acest punct vedere nu ai nevoie să-l ai pe dl. Klaus Iohannis arbitru”, a mai declarat Adrian Sârbu.

Sondaj. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce arată datele sondajului

În România, Executivul e reprezentat de două instituții: instituția președintelui și instituția prim-ministrului. Ești de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, președinte/premier, pe care să o votezi direct și uninominal?

DA – 44%

NU- 56%

Ai fost de acord să votezi electronic și uninominal. Ești de acord ca fiecare funcție publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?

DA-77%

NU-23%

Ești de acord ca pentru accederea în orice funcție publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

DA-90%

NU-10%, potrivit alephnews.ro.