Culisele unei scrisori explozive în PSD: Adrian Năstase a fost ideologul puciștilor din Guvernul Tudose

Culisele unei scrisori explozive în PSD: Adrian Năstase a fost ideologul puciștilor din Guvernul Tudose

Demisia din funcție a fostului premier PSD Mihai Tudose a fost prefațată de o scrisoare deschisă elaborată sub consultanța lui Adrian Năstase.

Revelionul din 2017 a prins principalul partid de guvernământ într-o stare generală de tensiune. Fostul premier Mihai Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea încercau să-și impună în partid propria variantă de remaniere.

În PSD a circulat la acea vreme ideea că dacă Tudose reușește să-și ducă planul la capăt, în curând va prelua și conducerea PSD. De partea premierului se aflau, printre alții, lideri județeni din cele mai puternice organizații ale partidului, precum Niculae Bădălău (Giurgiu), Marcel Ciolacu (Buzău), Felix Stroe (Constanța), Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), Marian Oprișan (Vrancea).

Lovitură-surpriză

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context s-a desfășurat, în data de 8 ianuarie 2018, la sediul central al PSD din Kiseleff, ședința Comitetului Executiv Național al partidului. În această ședință, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a distribuit tuturor președinților de organizații județene PSD o „Scrisoare deschisă” în care, fără să pomenească numele lui Liviu Dragnea, a criticat fățiș, pe parcursul a 7 pagini, stilul de conducere al liderului PSD.

„Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democraţiei interne”, scrie în documentul care mai acuză, printre multe altele, faptul că „decizii economice majore, precum impozitul pe gospodărie, au fost anunţate şi apoi abandonate” și că „ nu toţi cei care au devenit miniştri erau cunoscuţi în partid sau recunoscuţi profesional în domeniile respective pentru a merita un loc în guvern”.

Scrisoarea propune o „conducere colectivă a partidului” și desemnarea în primăvară a unui candidat PSD la alegerile prezidențiale.

 

Zvonul

La sfârșitul scrisorii, autorul se semnează greșit: „Nicolae Bădălău” în loc de „Niculae Bădălău”. A fost motivul pentru care în partid a circulat imediat ideea că Bădălău nu este autorul scrisorii, pentru că ar fi fost greu de imaginat ca cineva să-și scrie numele greșit. La vremea respectivă s-a speculat că autorul scrisorii, cel puțin moral, este fostul premier Adrian Năstase, însă nimeni nu a reușit să producă nicio dovadă în acest sens.

Dragnea a încercat să acopere scandalul, dar a avut grijă să-și arate, prin ironie, opinia. „Este un document bun, un punct de vedere al domnului Bădălău și o să mai fie și alte puncte de vedere (…) Este un material de analiză foarte serios”, le-a spus Dragnea jurnaliștilor, pe 8 ianuarie, vizibil ironic.

După demisia premierului Tudose, pe 15 ianuarie, Dragnea a evitat să clarifice presupusele discuții pe care aliații lui Tudose le-au avut cu Năstase. „Eu nu am vorbit cu domnul Adrian Năstase”, a spus liderul PSD.

 

Scos din joc

Într-o emisiune din 29 ianuarie, întrebat fiind în ce relații mai este cu Adrian Năstase, Dragnea a spus la Antena 3, cu aceeași ironie caracteristică: „Nu am mai vorbit de mult, din păcate pentru mine”.

De asemenea, în preajma Congresului PSD, Dragnea a spus că Năstase nu are nicio contribuție la documentele programatice pregătite de partid. „La cele la care lucrăm noi, nu, din câte știu eu. La altele habar n-am!”. El a adăugat că PSD pregătește documente diferite de scrisoare deschisă împărțită liderilor partidului. „Documentele la care lucrăm noi au o cu totul altă substanță”, a spus el.

 

Consultantul lui Bădălău

Adrian Năstase a dezvăluit, ieri, că Bădălău l-a consultat în legătură cu scrisoarea deschisă, așa cum s-a zvonit în partid. Întrebat dacă Dragnea i-a cerut opinia după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2016, Năstase a explicat cum a murit relația sa cu Dragnea. „Am discutat cu el o vreme, mă cauta, a fost și la mine la Fundația Titulescu, dar în ultimele luni practic nu am mai avut un dialog. Deci punctele de vedere pe care le-am exprimat…cred că el a fost deranjat și de scrisoarea lui Bădălau, și de faptul că Bădălau m-a consultat în legătură cu scrisoarea aceea care, după părerea mea, este un text foarte bun și care ar fi trebuit să reprezinte un început de dezbatere în partid”, a declarat Năstase, la Adevărul Live.

 

Promisiuni

La Congresul PSD din 10 martie, Bădălău nu a mai candidat la funcția de președinte executiv al partidului, partidul i-a luat funcția de vicepreședinte al Senatului și județul Giurgiu pe care îl conduce nu a primit niciun ministru în noul Guvern Dăncilă. Liviu Dragnea a spus că îl va propune pe Bădălău în funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, ultima funcție pe care a ocupat-o Adrian Năstase în PSD până să fie întemnițat. Anunțul lui Dragnea a rămas până acum doar la nivel de promisiune.

 

Protocolul Coldea-Kovesi, invocat în dosarul lui Dragnea

ÎCCJ a amânat, ieri, pentru 15 mai, judecarea dosarului în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre PSD la Protecţia Copilului Teleorman. La termenul de ieri, magistraţii au admis o cere a avocaţilor şi au solicitat DNA să precizeze dacă a existat o cooperare cu SRI în instrumentarea acestui dosar: „Încuviinţează trimiterea unei adrese la DNA. Dacă a existat o cooperare între cele două instituţii, dacă există şi alte documente aflate în custodia celor două instituţii şi, în caz afirmativ, să ne fie înaintate şi să se comunice în ce a constat, concret, această cooperare în legătură cu instrumentarea dosarului”. (Ionuț Mureșan)