Cererea lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor, amânată. Fostul premier: "Vă solicit să vă pronunţaţi doar pe minută"

Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru 31 martie, judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor din cele două condamnări definitive, întrucât instanţa supremă nu a redactat motivarea deciziei din dosarul "Zambaccian".

Update  Adrian Năstase a cerut instanţei să se pronunţe doar pe baza minutei dosarului "Zambaccian", fără a mai aştepta motivarea deciziei dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Solicitarea mea, ţinând seama că termenul prevăzut de Codul de procedură penală de 30 de zile (pentru redactarea motivării, n.r.) a fost depăşit, pentru a nu-mi fi aduse prejudicii, vă solicit să vă pronunţaţi doar pe minută, nu pe motivare. Bănuiesc că nimeni nu-i poate pedepsi pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a spus Adrian Năstase, în faţa instanţei. Instanţa a decis să amâne discuţiile în această cauză pentru 31 martie. Avocat: O astfel de cerere poate fi judecată şi fără motivarea unei instanţe.

Avocatul Ion Cazacu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus la dosar mai multe documente prin care arată că o astfel de cerere de contopire poate fi judecată şi fără motivarea unei instanţe.

"La dosar există înscrisuri, respectiv un dosar şi minuta din acel dosar. Tehnic, judecătorul se poate pronunţa şi pe aceste înscrisuri. A mai existat şi un precedent judiciar în această situaţie. Am încercat, în felul acesta, să solicităm urgentarea soluţionării cererii", a spus avocatului lui Adrian Năstase. Andrei Năstase: Sunt dezamăgit Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier, s-a declarat dezamăgit de faptul că judecătorii de la instanţa supremă nu au redactat până la acest moment motivarea din dosarul "Zambaccian". "Este o dezamăgire că judecătorii de la Înalta Curte nu respectă legea, cele 30 de zile trebuiau respectate. Eu îmi doresc să se redacteze cât mai repede, până la urmă Codul de procedură penală să fie respectat", a spus Andrei Năstase. Acesta a declarat, înaintea judecării cererii, că Adrian Năstase stă în penitenciar într-o zonă cu 20 de persoane. Întrebat ce cere Adrian Năstase să primească de acasă, Andrei Năstase a spus că îi duce foarte multe cărţi şi lucruri care să îl ajute pentru documentare la lucrarea ştiinţifică pe care o pregăteşte. Întrebat dacă tatăl său se regăseşte în povestea Iuliei Timoşenko, Andrei Năstase a spus că nu ar putea să facă o comparaţie. "Cazurile trebuiesc individualizate, nu pot fi luaţi şi puşi împreună", a adăugat Andrei Năstase.

Prima amânare

In urma cu o lună, la 3 februarie, Tribunalul București a amanat judecarea cererii fostului premier. Motivul amânării l-a constituit faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) nu a motivat încă decizia prin care l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul “Zambaccian”. Adrian Nastase a fost prezent în sala de judecată, la fel ți fiul acestuia. Andrei. Cererea lui Năstase a fost depusă marți, 21 ianuarie. Pe lângă contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar putea primi un spor de pedeapsă daca judecatorul va considera necesar, așa cum s-a întamplat în cazul lui George Becali.

  • Azi începe procesul privind contopirea pedepselor lui Adrian Năstase

Adrian Nastase este încarcerat la Penitenciarul Rahova, dupa ce, pe 6 ianuarie, Inalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul “Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.

  • DOSARUL ”ZAMBACCIAN”. Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare: "Pedeapsa este îngrozitoare şi injustă!" Fostul premier a fost încarcerat la Rahova

Potrivit avocaţilor săi, fostul premier are dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă, dat fiind că are peste 60 de ani. Având în vedere că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul „Trofeul calităţii”, Adrian Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după opt luni.