Fostul premier din perioada 2000-2004, Adrian Năstase, a declarat în această seara, în cadrul unei emisiuni la TVR, că România ar trebui să își schimbe forma de guvernământ, dintr-una semiprezidențială în una prezidențială, după model american. În aceeași emisiune, Năstase l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că dezinformează atunci când spune că România ar putea avea soarta Polonia în relația cu Consiliul Europei.
Adrian Năstase a comentat protestele continue din ultimele luni și a spus că “este o încercare de decredibilizare a parlamentarismului pentru a se crea o formulă de anarhie”. El spune că “ceea ce se întâmplă acum se leagă și de felul în care Iohannis își pregătește un al doilea mandat”. El l-a criticat foarte dur pe actualul președinte: “Iohannis nu e mediator cu presa, ci cu puterile statului. Trebuia să îi invite la Cotroceni pe oamenii ăștia care se ocupă cu schimbările legilor. Relația președintelui este cu premierul, nu cu miniștrii individual. Transmiteți-i pe surse președintelui care au fost modificările operate în sistemul juridic în Polonia și care sunt cele din România. Este deplasat să faci comparație între cele două. Faptul că se duc de la noi tot felul de procurori ceașiști să vorbească România de rău în Occident asta este altă discuție”, a comentat fostul premier, făcând aluzie la faptul că președintele a spus la o întâlnire informală pe care a avut-o cu presa că riscăm să avem soarta Poloniei din cauza modificărilor din legile justiției și că Tudorel Toader îl evită.
Propune trecerea la republică prezidențială
El este de părere că România nu mai poate funcționa în actuala forma de guvernământ, cu o republică semiprezindețială. “Funcționarea branșei executive a statului a ajuns într-un punct în care lucrurile nu mai pot evolua. Este foarte clar că acest executiv bicefal, Președinte-Guvern, nu mai are cum să funcționeze. Eu aș propune o formulă de republică prezindențială după modelul aliaților noștri americani. Avem din 2005 republica procurorilor și este evident că nu funcționează, așa că eu cred că trebuie lansată această dezbatere a formei de guvernământ”, a spus Adrian Năstase.
PSD a comunicat prost pe tema modificărilor din Justiție
Adrian Năstase a vorbit și despre modificările din Justiție, spunând că ele sunt provocate de abuzurile procurorilor din ultimii ani. Deși este de părere că modificările sunt benefice, fostul premier a criticat Guvernul și PSD pentru atitudinea din ultima perioadă: “PSD a greșit ca procedură la legile justiției. Nu este foarte clar dacă Guvernul susține aceste modificări sau nu. Ministrul Justiției a dat niște modificări pe sub ușă la Parlament și a dispărut. Guvernul trebuie să aibă o politică pe justiției și să își asume modificările, așa cum au făcut Traian Băsescu și Monica Macovei în 2005. Nu este posibil ca Guvernul să lase neexeplicate niște aspecte. Opinia publică nu știe esența acestor modificări și nimeni nu explică. Opinia publică a cerut legea răspunderii magistraților, dar în momentul în care s-a adoptat lumea protestează pentru nimeni nu le-a explicat ce se schimbă. Am cerut PSD-ului înainte de alegeri să aducă în Parlament oameni cu un statut profesional impecabil, dar nu au ținut cont de sfaturile mele. Era nevoie de mult mai multe persoane care să fie comunicatori pe aceste teme. Modificările votate până acum sunt foarte bune care oricum vor fi drenate de Curtea Constituțională care le va analiza”.
Parlamentul face legile, nu magistrații
El a vorbit și despre protestele magistraților: “Nu mi se pare normal ca fiecare breaslă să se autoreglementeze. Dacă magistrații vor să își facă legi pentru ei, nu văd de ce nu ar putea și taximetriștii. Să își facă fiecare legile cum vrea. Asta nu se poate, pentru asta există Parlament”.
Este nevoie de o remaniere guvernamentală
Fostul premier a spus că este nevoie de o întărire a echipei guvernamentale în următoarea perioadă, sugerând o remaniere a Executivului. Năstase a vorbit și despre provocările din PSD: “Partidul are nevoie în primăvară de un Congres pentru a se discuta strategia pentru viitor. Congresul ar trebui să stabilească în primul rând candidatul la prezidențiale. Este nevoie ca oamenii din partid să se strângă și să stabilească o nouă strategie, după ce timp de un an de zile ne-au făcut pulbere tot felul de persoane, mai mult sau mai puțin pricepute”.