„Adrian Năstase candidează!” Postarea care a aprins scena politică și lupta din PSD

O postare pe blog a fostului prim-ministru Adrian Năstase a incendiat presa politică și a dus la paroxism scenariile legate de lupta politică de la vărful PSD.

Pe fondul disputelor tot mai dese și mai dure dintre președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu și aspirantul la fotoliu, Orlando Teodorovici, o revenire în politica mare a lui Adrian Năstase ar fi visul multor social-democrați nostalgici. Că tot se apropie Congresul.

Fostul premier a postat pe blogul personal un document său mai vechi, „Fortă si echilibru”, proiectul pentru Congresul PSD din 2010”. De aici la inflamarea unei știri-bombă despre revenirea fostului premier n-a mai fost decât un pas.

Iată postarea lui Năstase de pe blogul său:

„Am pierdut, în cinci ani, peste un milion de voturi. Şi, în loc să facem o evaluare corectă a ce am greşit, de fiecare dată am primit scuze din partea conducerii. În loc să fim un partid învingător, suntem azi un partid care caută să se victimizeze – uneori într-un mod ridicol. În 2007, ne-am lăudat că am avut mai multe voturi decât PD, deşi ei împreună cu PLD au făcut un grup parlamentar mai mare decât noi. În 2008, ne-am scuzat că sistemul electoral ne-a luat victoria, deşi am avut mai multe voturi. Iar în 2009 ne-am scuzat că am fost atacaţi energetic” , susţine politicianul.

„Eu propun acest proiect şi candidez pentru Preşedinţia PSD, pentru ca partidul nostru să redevină cel mai important partid din România, un partid care câştigă alegeri şi nu care se scuză”, a declarat Năstase.

Adrian Năstase susţine că analiza ultimilor ani este una tristă, PSD devenind un actor de rangul al doilea pe scena politică din România, riscând să retrogradeze pe poziţia a treia.

„Analiza ultimilor ani este tristă. Partidul Social Democrat a devenit un actor de rangul al doilea pe scena politică din România, iar riscul este de a retrograda pe poziţia a treia. Suntem în situaţia de a fi prinşi captivi între două fronturi, încercând să facem faţă atacurilor PD-L şi să ţinem piept concurenţei dinspre PNL pentru întâietate în opoziţie. Partidul nostru a intrat într-o „zonă gri". Stânga românească se află strânsă ca într-o menghină între dreapta populistă, reprezentată de partidul prezidenţial, şi dreapta liberală promovată de PNL". se arată într-o bucată din programul lui Năstase de atunci, pe care social - democratul îl vede ca fiind bun de implementat și în prezent" , a menţionat fostul preşedinte PSD.

După victoria PDSR din alegerile legislative din 2000 și realegerea lui Ion Iliescu ca Președinte al României, Năstase a fost ales președinte al PDSR, care curând și-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat (PSD) după ce a fuzionat cu un alt partid.

Năstase a rămas președintele PSD până în aprilie 2005 când a fost înlocuit de fostul ministru de externe Mircea Geoană la Congresul Partidului. La același congres, Năstase a fost ales ca președinte executiv al PSD, a doua funcție ca importanță în partid.