Evenimentul Zilei > Social > Administrarea de vitamine și minerale crește riscul de deces. Cercetătorii au făcut o descoperire cumplită
Administrarea de vitamine și minerale crește riscul de deces. Cercetătorii au făcut o descoperire cumplită

Administrarea de vitamine și minerale crește riscul de deces. Cercetătorii au făcut o descoperire cumplită

Milioane de oameni iau vitamine si tot felul de suplimente alimentare. Un studiu realizat de oamenii de știință din Iowa demonstrează, însă, că acest obicei crește riscul de deces. Savanții au descoperit și care sunt cele mai periculoase vitamine și minerale.

Majoritatea oamenilor își iau toate vitaminele și mineralele de care au nevoie din alimentație, dar unii oameni aleg să ia și suplimente. Ei cred că suplimentele îi ajută să evite sau să țină sub control bolile cronice. Pe termen lung, însă, consecințele sunt în mare parte necunoscute.

Într-un studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine, cercetătorii din Iowa au încercat să afle care sunt efectele acestor suplimente alimentare asupra sănătății.

Aceștia au evaluat utilizarea de vitamine și minerale în raport cu mortalitatea totală la 38.772 de femei în vârstă. Studiul a fost conceput pentru a examina asocierea dintre mai mulți factori dietă, stil de viață și incidența deceselor.

Ce au aflat cercetătorii?

Potrivit cercetătorilor, utilizarea de multivitamine, vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc și cupru sunt asociate cu unrisc crescut de mortalitate. În schimb, utilizarea calciului este asociată cu o reducere riscului de deces.

Până la 31 decembrie 2008, un total de 15 594 decese (40,2 la sută) au fost identificate prin Registrul de sănătate de stat din Iowa și Indicele național al deceselor. Pe baza acestor statistici și a declarațiilor femeilor care au folosit suplimente alimentare, vitamine și minerale, cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii terifiante.

„La femeile în vârstă, mai multe suplimente de vitamine și minerale utilizate în mod obișnuit pot fi asociate cu un risc crescut de mortalitate totală”, au concluzionat cercetătorii.

O analiză publicată în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă a trecut în revistă rezultatele studiului. Specialiștii au ajuns la concluzia că, pentru majoritatea populației, nu există niciun beneficiu general din administrarea de multivitamine și minerale. Mai mult, unele studii au arătat un risc crescut de cancer asociat cu utilizarea anumitor vitamine. Și administrarea de fier pare să crească riscul de deces prematur.

Vitaminele și mineralele se iau din alimente!

Specialiștii susțin că majoritatea oamenilor ar trebui să-și ia toți nutrienții de care au nevoie dintr-o dietă variată și echilibrată. Doar în anumite cazuri e nevoie de suplimente. Vitaminele și mineralele, cum ar fi fierul, calciul și vitamina C, sunt substanțe nutritive esențiale de care corpul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa corect, scrie Daily Express.