Codruţ Olaru, adjunctul procurorului general, a apreciat joi, la prezentarea bilanţului Poliţiei de Frontieră pe anul 2014, că întreaga activitate a poliţiştilor, în general, şi a celor de frontieră, în particular, se reflectă în activitatea pe care o desfăşoară procurorii.
"Plusurile şi minusurile activităţii dvs sunt în egală măsură plusurile şi minusurile activităţii procurorilor. Cred că la acest moment pot afirma cu maximă fermitate că relaţia dintre instituţiile noastre este una care funcţionează la parametri maximi, este o relaţie consolidată şi care trebuie analizată din două perspective. Trebuie avut în vedere un reper de ordin cantitativ - şi mă refer la activitatea pe care unităţile IGPF le desfăşoară împreună cu procurorii din parchetele din zona de frontieră, cauze care au complexitate relativ redusă - şi un alt reper este cel al cantităţii - şi cred că din această perspectivă relaţia pe care IGPF a derulat-o de a lungul timpului cu DNA şi DIICOT este reflectată prin complexitatea deosebită a cauzelor instrumentate împreună", a declarat Olaru, citat de Agerpres.
El a evidenţiat faptul că misiunea poliţiştilor de frontieră, de securizare a graniţelor, a fost completată de alte activităţi: cauze cu componentă transfrontalieră, combaterea crimei organizate şi a marii corupţii.
Olaru consideră însă că obiectivele instituţionale ale IGPF trebuie "un pic reanalizate" şi trebuie recapacitat tot conceptul actual de securitate globală, precizând că are în vedere recentele evenimente întâmplate la Paris pe 7 ianuarie.
"Cred că din această perspectivă IGPF, alături de celelalte autorităţi naţionale cu responsabilităţi fie în asigurarea securităţii naţionale, fie în prevenirea şi combaterea terorismului, trebuie să joace un rol cheie. De aceea, vă adresez rugămintea de a sprijini constant activităţile pe care instituţiile cu responsabilităţi directe în materie - şi mă refer la SRI pe partea de prevenire a terorismului şi DIICOT pe partea de combatere a terorismului -, să continuaţi relaţia de care o derulaţi până acum", a spus adjunctul procurorului general.
Potrivit lui Codruţ Olaru, la acest moment, contribuţia IGPF pe problematica antiteroristă trebuie să aibă în vedere fenomenul migraţiei ilegale, traficul de migranţi, în special migraţia dinspre Orientul Mijlociu către Vestul Europei cu tranzitarea României.
"De modul riguros, responsabil pe care poliţiştii de frontieră îl vor da în instrumentarea unor astfel de cauze ţine de securitatea noastră naţională, de recunoaşterea autorităţii statului român în relaţia cu partenerii europeni. Cred că îndeplinirea acestui obiectiv este un reper care poate să contribuie la îndeplinirea ultimului reper european pe care România nu l-a atins, respectiv accederea la spaţiul Schengen. De asemenea, cred că munca dvs trebuie să fie respectată şi din această perspectivă vreau să vă asigur de tot respectul Ministerului Public, al structurilor specializate, DNA, DIICOT, în realizarea misiunilor dvs strategice", a adăugat Codruţ Olaru.