Legea certificatului verde nu mai este de actualitate, dat fiind că valul cinci al pandemiei s-ar putea încheia în câteva săptămâni, iar vaccinul nu este eficient în fața Omicron.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila transmite mesaje confuze, în plin val cinci al pandemiei, cu privire la eficacitatea vaccinului precum și a adoptării legii certificatului verde. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa adoptării legii certificatului verde. El și-a exprimat speranța că valul cinci al pandemiei de COVID-19 se va încheia în câteva săptămâni.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (...) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie...”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi24.
În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4. Dar pentru aceasta era nevoie și de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.
„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii. Cine este de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a declarat Alexandru Rafila.
sursa: Arhiva EVZ
Vaccinul nu este eficient dar trebuie făcut
De asemenea, același ministru susține că vaccinul oferă o protecție mult mai mică în fața COVID-19, în acest moment, în contextul răspândirii tulpinii Omicron.
„Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a spus ministrul.
Cu toate acestea, Alexandru Rafila a spus că recomandă „cu tărie, în continuare, vaccinarea”. Aceasta deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor care și-au administrat un vaccin.
„Sigur că avem un beneficiu major, și de aceea recomand cu tărie vaccinarea, este proporția cazurilor grave și al deceselor în rândul nevaccinaților și vaccinaților, care este net în favoarea persoanelor vaccinate care se îmbolnăvesc grav mai puțin, care mor mai puțin”, a adăugat el.