Evenimentul Zilei > International > Adevărul scos la iveală de autoritățile britanice. Cum a fost ucis un critic al Kremlinului
Adevărul scos la iveală de autoritățile britanice. Cum a fost ucis un critic al Kremlinului

Adevărul scos la iveală de autoritățile britanice. Cum a fost ucis un critic al Kremlinului

Omul de afaceri rus Nikolai Gluşkov, un critic al Kremlinului care avea azil politic în Marea Britanie şi care a fost găsit mort în 2018, în casa sa din Londra, a fost strangulat de către o persoană neidentificată. Medicul legist Chinyere Inyama a stabilit că Gluşkov a fost ucis.

Nikolai Gluşkov a fugit din Rusia după ce a fost acuzat de fraudă, în timp ce era director adjunct al companiei aeriene Aeroflot, iar în 2010 a primit azil politic în Marea Britane.

Un rezumat al raportului patologic destinat instanţei afirmă că rănile ”ar putea să fi fost provocate de presarea gâtului, din spate, agresorul fiind în spatele victimei”.

Ancheta condusă de poliția anti-terorism

Poliţia britanică a apelat la informaţii ca parte a unei anchete de crimă şi a declarat că încearcă să urmărească o maşină neagră care a fost văzută în jurul casei victimei, dar care nu a fost niciodată urmărită.

„Aceasta a fost o investigaţie extrem de complexă şi dificilă de la început”, a spus comandantul Richard Smith, şeful Comandamentului de combatere a terorismului al poliţiei din Londra.

„Poliţiştii au luat sute de declaraţii şi au colectat o cantitate mare de materiale probatorii, dar până acum nu au fost făcute arestări”, a spus acesta vineri, într-un comunicat al poliţiei. Ancheta este condusă de poliţia anti-terorism.

Moartea omului de afaceri Gluşkov a avut loc la scurt timp după tentativa de asasinare a fostului spion rus Sergei Skripal şi a fiicei sale, în oraşul englez Salisbury, deşi detectivii au spus că nu există nimic care să lege evenimentele.

Gluşkov a fost, de asemenea, un asociat al regretatului magnat rus Boris Berezovski, care a fost găsit mort în martie 2013, cu o eşarfă legată la gât, în ​​baia unui conac de lux aflat la vest de Londra.

Familia lui Berezovski se temea că acesta ar fi putut fi ucis de duşmani din Rusia, scrie ziare.com.

Poliţia britanică şi experţii criminalistici au concluzionat că este vorba de sinucidere, deşi un judecător britanic a ajuns în 2014  la un verdict deschis cu privire la moartea lui Berezovski, afirmând că nu poate fi sigur dacă rusul s-a sinucis sau a fost victima unui joc crud.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: