Lia Olguța Vasilescu a vorbit la ”Sinteza Zilei” despre decizia de a de a plafona indemnizațiile mamelor, mișcare care a creat controverse în ultimele zile, chiar și printre vedetele TV.
Ministrul explică faptul că țări europene, acolo unde valorile acestor indemnizații variază între anumite limite, așa cum e cazul Germaniei, unde plafonul este de 1.800 de euro.
În același timp, oficialul a anunțat, în premieră, că statul va ajuta la plata salariilor șomerilor angajați în sectorul privat. ”Am pregătit un proiect de lege. Orice angajator poate să meargă la AJOFM şi să ceară de acolo şomeri pe care să-i angajeze, chiar necalificaţi fiind, şi primeşte pentru ei salariul minim pe economie din partea statului cu finanţare europeană", a spus Olguţa Vasilescu la Antena 3.
Ce s-a întâmplat cu indemnizațiile?
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat, marți, în cadrul dezbaterilor din Comisia de muncă de la Senat pe tema plafonării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, că putea să nu mai dea deloc aceşti bani sau să se rezume la 100 de euro.
„Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile să-şi crească aceşti copii în perioada în care nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim de principiul contributivităţii, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem şi mai jos. Puteam să facem ca în ţări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar am plafonat la 1.800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din UE. Nicăieri în lume nu exită posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcţie de venituri”, a declarat ministrul Muncii, potrivit
News.ro.
Vasilescu a precizat că numărul persoanelor afectate de plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului nu este mare, fiind vorba despre o mie de persoane şi a afirmat că Ordonanţa de urgenţă a fost dată pentru a corecta o lege care genera inechităţi.
„Nu am făcut această Ordonanţă de urgenţă pentru că ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, aşa cum era, dădea naştere la tot felul de inechităţi. Ajunsesem să plătim statul român indemnizaţii de 35.000 de euro lunar şi asta pentru că, aşa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese şi ilegalităţi”, a punctat ministrul Muncii.