Editura Evenimentul si Capital

Adevărul din spatele sinuciderii celor doi copii aflați sub protecția Statului. Copiii aceștia sunt doar dosare pe masa cuiva din Sistem | Sinuciderile copiilor orfani

Cristina Drodar, 13 ani
Autor: | | 11 Comentarii | 5271 Vizualizari

La Craiova, acolo unde s-au petrecut cele două drame, oamenii din sistemul de „Protecție a Copilului” au interzis elevilor asistați să povestească despre suferințele și problemele lor

Sunt plătiți ca să-i protejeze pe copii, să-i iubească, dar metodele lor i-au făcut pe doi dintre ei să se sinucidă, unul după altul. Niciun asistent social, nicio persoană plătită de stat să vegheze asupra orfanilor din Craiova n-a reușit să afle ce era în sufletele adolescenților cazați în Case de tip familial, botezate, parcă ironic, „Amicii” și „Voința”.


Gabriela Coman, șeful ANPDCA: „Am trimis Corpul de control la Dolj, pentru că am primit informații trunchiate” | Sinuciderile copiilor orfani

„Copiii aceștia sunt doar dosare pe masa cuiva din Sistem” | Sinuciderile copiilor orfani


Cristina Drodar, o fată de 13 ani, s-a spânzurat săptămâna trecută, iar în noaptea de Moș Nicolae, un coleg de cămin, Nik, de 19 ani, s-a aruncat de la etaj. Ambii erau copii abandonați, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj. Cristina și-a pus ștreangul de gât de inimă rea, după ce angajații Direcției i-au refuzat dreptul de a avea o mamă. Nicolae, Nik, nu a mai putut îndura durerea și ignoranța celor care ar fi trebuit să le aline sufletele. S-a aruncat în gol de pe un bloc.


FOTO:Nicolae Cristea, 19 aniDescoperită întâmplător

Fata fusese abandonată la naștere, iar de aproape 3 ani fusese despărțită și de asistentul maternal care o crescuse de când avea 6 luni, singura mama pe care o cunoscuse. Totul după ce un medic ar fi interpretat greșit o analiză ce indica faptul că femeia suferă de hepatita C. Deși a demonstrat în instanță că totul era doar o greșeală, familia Toma nu a mai reușit să o recupereze pe fetița pe care o iubea ca pe propria fiică. Cristina a crescut și a cunoscut dragostea părintească alături de fiul familiei Toma, fiul natural, până la vârsta de 11 ani. Apoi a fost luată în regim de urgență și plasată într-un apartament de tip familial.

Mama maternală și fetița au suferit luni în șir. Doamna Aneta Toma s-a rugat în genunchi să i se dea fata în plasament simplu, adică fără bani. Nu i-a înduplecat pe cei de la Direcție. „Mi-au spus că nu se mai poate, că a fost înregistrată în sistemul național. Fata se ruga să o iau acasă, eu îi spuneam să aibă răbdare si ea imi spunea că o mint. A fost fericită la mine. Am iubit-o ca pe ochii din cap. Băiatul meu a vorbit cu ea și i-a spus că nu renunță la ea, să aibă răbdare, că vom reuși să o luăm îna poi”, a povestit plângând femeia. Adolescenta s-a simțit abandonată, iar de atunci a intrat într-o depresie din care nu a mai putut ieși.

Cu puțin timp înainte de a-și pune ștreangul de gât, le-a zis colegelor de apartament că nu mai suportă, că mai bine moare. Nimeni, însă, nu i-a dat crezare. Cristina, însă, a scris un bilet de adio în care spunea că se sinucide din cauză că nu este lăsată să se întoarcă acasă. Apoi, a recurs la gestul extrem. Cristina a fost descoperită de o altă copilă care se plimba pe lângă bloc. A țipat după ajutor și a fost auzită de vecina de bloc, Alina Angheloiu, cadru medical. „Era caldă, când am pus mâna pe ea. Era atârnată de conducta de gaze. Am resuscitat- o timp de 10 minute până a sosit SMURD-ul. Am încercat împreună să o readucem la viață. Inima Cristinei a început să bată din nou. A cedat însă după 15 ore, la terapie intensivă! Cristina nu și-a luat viața, a fost ucisă de sistem”, a povestit Alina Angheloiu.


FOTO: Anela Toma, asistenta maternală care a crescut-o pe CristinaNik, ultimul mesaj: „Nebunii mei, vă iubesc!”

Celălalt copil aflat în grija DGASPC Dolj, Nicolae Cristea (19 ani), elev în clasa a XII-a, a intrat și el în depresie, pentru că nu a fost lăsat să meargă la înmormântarea Cristinei. Sâmbătă seară, de Moș Nicolae, adolescentul s-a aruncat de pe un bloc din Craiova. Nu înainte de a lăsa durerea „scrisă” în cîteva mesaje pe Facebook: „Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Așa că prețuiți viața, pentru că e una singură... Vă pup. Adio”, a scris băiatul. Cei de la Protectia Copilului au aflat de la poliție. Adolescentul a fost identificat de către poliție sâmbătă seara, după ce un craiovean a sunat la 112, la ora 21.40. Băiatul a fost găsit zăcând pe caldarâm, fără suflare.

Nik a vrut să-și ia viața de mai multe ori, susțin prietenii care au reușit să-l întoarcă de la gândul sinucigaș. Până sâmbătă, când nu a fost lăsat de angajații Direcției să meargă la înmormântarea prietenei sale. A intrat în depresie și a ales să pună punct vieții. A postat pe Facebook, în privat, unei prietene, mesajul de adio pentru colegii de școală, de orfelinat si pentru diriginta de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova: „Vreau să le spui colegilor că îi iubesc. Cum sunt ei... Și dirigintei, și celorlalți profesori. Îmi pare rău... vă iubesc pe toți!”. Fata s-a speriat și a încercat să-l susțină moral, mai întai pe Facebook, iar mai apoi l-a sunat. Nu a mai răspuns la telefon. A rămas doar mesajul: „Nicu, ce ai? Fii cuminte! Unde ești? Te rog din tot sufletul spune unde ești și ce vrei să faci. Nicu, te cred că ai fost foarte afectat pentru ce s-a întâmplat. Te rog să îți revii”, ne-a povestit fata cu care Nik era coleg de liceu, cu care a împărțit durerile din orfelinat. Pe Facebook, cu puțin timp înainte de a recurge la gest, a lăsat un mesaj public pentru prieteni: „Nebunii mei... Va Ibx”, și altul despre prietena lui, fetița de 13 ani. „Ne ramai o pers importanta în inimile noastre. Și de acolo de unde esti sigur te uiti la noi. Cristina nu esti singură...”

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI