Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărul din șifonier! Cât de bio sunt hainele organice?
Adevărul din șifonier! Cât de bio sunt hainele organice?

Adevărul din șifonier! Cât de bio sunt hainele organice?

Cât de bio sunt hainele ecologice pe care le credem bune pentru pielea noastră? Ei bine, nu atât de bio pe cât se lasă impresia. Iar medicul dermatolog Konstantinos Koutsioukis explică ce boli poți să contactezi din cauza hainelor bio.

Fibrele din care sunt făcute hainele se împart în două categorii: cele naturale, cum ar fi bumbacul sau mătasea, și cele chimice. Cele din urmă se împart la rândul lor în fibre artificiale ce rezulta din prelucrarea chimică a celulozei și cele sintetice care se obțin prin sinteza petrolului. Fibre naturale: bumbac, mătase, lână, in, cânepă, iută, ramie. Fibre artificiale: vâscoză, acetatul. Fibre sintetice: nylon, poliester, acril, polimer, spandex. Să începem cu țesăturile naturale. Aici vedetă este bumbacul. Reprezintă aproape jumătate din totalul fibrelor folosite la nivel mondial și este prima recomandare a tuturor medicilor. Asta pentru că acest material permite pielii să respire, spre deosebire de fibrele care nu sunt naturale.

„Haina de poliester care produce ocluzie la nivel cutanat, ea nu are capacitatea de a fi uscată rapid de la transpirație și atunci putem avea afecțiuni dermatologice precum miliaria rubra, o afecțiune care se datorează faptului că în momentul căldurii excesive keratina din ductul transpirației se umflă, obstrucționează canalul care ar trebui să elibereze transpirație, el se rupe și poate provoca o afecțiune caracterizată de multe papule roșii în zona de contact cu haină”, a spus medicul dermatolog Konstantinos Koutsioukis.

Cu toate astea, nici bumbacul nu este lipsit de riscuri. Culoarea lui naturală este în realitate alb gălbui sau crem. Albul imaculat se obține de fapt prin albirea cu oxidanți, care sunt extrem de periculoși pentru sănătate. Deși mai puțin din 3% din suprafața planetei este cultivată cu bumbac, aproximativ 24% din cantitatea totală de insecticide și 11% din cantitatea totală de pesticide folosite în întreaga lume sunt utilizate de către producătorii de bumbac, conform organizației World Wide Found. Ce puteți face? Orice haină nouă trebuie spălată bine înainte de a o purta prima dată. O altă soluţie este să alegeți hainele organice, mai ales în cazul copiilor. „Datorită procesului de producție a acestor haine, care nu implică niciun fel de substanță toxică, hainele organice sunt mult mai sănătoase pentru copiii noștri. Substanțele toxice folosite în producerea hainelor convenționale, s-a observat o legătură între aceste haine toxice și anumite afecțiuni gen alergii, afecțiuni cutanate, astm și în unele cazuri chiar și cancer de piele”, a explicat Gabriela Ștefănescu, reprezentanta unui magazin online cu haine organice pentru bebeluși.

Aveți grijă la hainele pentru bebeluși

„Ca orice mămică începătoare te preocupă și partea de sănătate, pe lângă spălările cu detergenții aferenți pentru bebeluși, te gândești să nu facă infecții, fel de fel de alergii și hăinuțele bio îți dau această siguranță”, a adăugat Cristina Cărămizaru. Dacă hainele organice au vopseluri pe bază de apă sau de plante, celelalte folosesc o mulțime de coloranți chimici, responsabili pentru o lista lungă de probleme ale pielii.

„Ce nu știe foarte multă lume este că majoritatea problemelor cutanate precum dermatitele de contact alergice care sunt rare nu se datorează obligatoriu la fibră textilă în sine ci la substanțele precum aditivii chimicali pe care îi folosim sau rășini de formaldehida sau chiar substanța cu care e colorată haina. Un alt exemplu e căptușeala care e făcută de poliester și dacă este colorată negru, albastru, verde, violet, culori care se folosesc la căptușeala hainelor pentru femei, conțin un colorant ce poate provocă dermatite de contact alergice. O problemă care e mai obișnuită la femei, pentru că de obicei la hainele femeilor se folosesc culorile”, a atras atenția medicul dermatolog Konstantinos Koutsioukis Unele dintre substanţele chimice ies la primele spălări, dar nu toate.

Tipul de colorant al unei haine depinde de fibra textilă din care este făcută. Mai exact, vopseaua care este folosită pentru a colora poliesterul este mult mai nocivă decât vopseaua folosită în colorarea bumbacului. În plus, gândiți-vă de două ori înainte de a alege hainele care nu au nevoie de călcare. „Vă pot da un exemplu util. Hainele care sunt din bumbac sau cele care sunt combinate cu bumbac și poliester au rășini de formaldehidă pentru a le face reziste la șifonare. Acestea pot provoca probleme care nu se datorează formaldehidei care se eliberează la nivelul cutanat, ci rășinilor”, a spus medicul dermatolog Konstantinos Koutsioukis Hainele strâmte, de evitat Sfatul numărul unu al dermatologilor este ca indiferent de material sau tipul de colorant, să evităm hainele strâmte.

„O haină strâmta are ca rezultat frecarea și din această fricțiune se adaugă căldură și umiditate pot apărea anumite afecțiuni dermatologice specifice. Spre exemplu: elasticul care se folosește la nivelul lenjeriei sutien sau chilot poate provoca frecare în zone în care există căldură și umiditate și acest lucru poate să ducă la apariția unui internico, ce înseamnă o piele înroșită, edematiata care se poate suprainfecta secundar cu organisme sau pot apărea micozele”, a atras atenția medicul Konstantinos Koutsioukis.